Oamenii de știință semnalează unele pericole pentru sănătate din cauza încălzirii globale

Până la sfârșitul secolului, sezonul de înflorire din SUA ar putea începe cu 40 de zile mai devreme decât de obicei și poate dura cu 19 zile mai mult, dacă nu se iau măsuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Drept urmare, în aer va pătrunde cu 40 la sută mai mult polen, din cauza căruia  se vor agrava anumite boli respiratorii, titrează CNBC cu referire la un studiu publicat în revista Nature Communications.

Creșterea constantă a emisiilor de carbon în atmosferă, care amplifică încălzirea globală, face ca primăvara să vină din ce în ce mai devreme. În cele din urmă, precipitațiile puternice și dioxidul de carbon, precum și temperaturile ridicate, fac ca plantele să se dezvolte mai bine și să producă mai mult polen. Oamenii de știință au remarcat că în ultimii 30 de ani, în fiecare regiune a Statelor Unite au fost înregistrate sezoane alergice mai lungi și mai severe. În plus, perioada de înflorire a început mult mai devreme decât în ​​anii 90, a durat mai mult, iar cantitatea de polen din aer a crescut cu 20 la sută.

Cercetătorii au afirmat că temperaturile în creștere în Statele Unite vor schimba momentul înfloririi diferitelor plante de primăvară, vară și toamnă, astfel încât polenizarea majorității lor va avea loc vara. „Coincidența perioadelor de înflorire  poate amplifica suferința persoanelor cu alergii”, a declarat Patrick Kinney, profesor de protecție a mediului la Universitatea din Boston. De asemenea, cercetătorii au avertizat că mai mulți oameni vor suferi de alergii în viitor și mulți dintre ei vor avea nevoie de mai multe medicamente decât de obicei. Pentru cei care suferă de alergii severe sau de astm bronșic, o creștere a cantității de polen din aer va reprezenta un pericol grav pentru sănătate.

Cu toate acestea, dacă emisiile de carbon sunt reduse, consecințele ar putea să nu fie atât de grave. În cazul în care omenirea depune eforturi moderate pentru a atenua schimbările climatice, în următorii 80 de ani, temperatura de pe Pământ va crește cu maxim 3 grade Celsius, iar sezonul de înflorire se va prelungi cu aproximativ 10 zile. În același timp, cercetătorii au determinat că cantitatea de polen din aer va depinde de compoziția plantelor și pădurilor din intravilan și va înregistra cote diferite în orașele din SUA. Cele mai accentuate schimbări sunt de așteptat să aibă loc în statele din nordul țării.