Ministerul Mediului în dialog deschis cu organizațiile de mediu

Secretara de stat al Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov s-a întâlnit cu reprezentanții ONG din domeniul mediului pentru a discuta despre solicitarea lor de a amâna aprobarea modificării la Legea deșeurilor prin admiterea incinerării anvelopelor. Întrunirea a avut loc pe 21 Februarie curent.

Ministerul Mediului a invitat semnatarii Declarației platformei naționale a Forumului societății civile din Parteneriatul Estic și altor organizații neguvernamentale de mediu pentru a discuta referitor la solicitarea de a amâna modificările la Legea deșeurilor nr. 209/2016, pronunțându-se împotriva incinerării anvelopelor uzate. Au dat curs invitației Ministerului Mediului circa 10 persoane, declarația fiind semnată de 34 de membri.

Reprezentanții societății civile consideră că este necesar de a asigura monitorizarea cantitativă și calitativă a emisiilor de gaze până la adoptarea noilor modificări la Legea deșeurilor. Monitorizarea ar trebui să includă informații privind emisiile de gaze și acestea să fie accesibile publicului larg în timp real. Or, lipsa unui sistem eficient de monitorizare, argumentele privind lipsa impactul negativ asupra sănătății populației sunt nejustificate.

Dna Iordanca-Rodica Iordanov a menționat că Ministerul Mediului înțelege îngrijorările societății și este în proces de promovare a unui  mecanism de monitorizare a aerului (proiectul legii privind calitatea aerului se definitivează pentru aprobare în lectura a doua) și că Agenția de Mediu va fi responsabilă de monitorizarea calității aerului și a cantității emisiilor de gaze, prin sistemele de monitorizare a calității aerului amplasate în zonele cele mai afectate ( în luna martie va fi instalat un sistem nou în mun. Chișinău și stația de monitorizare de la Mateuți este în proces de restabilire). Între timp proiectul legii privind modificarea legislației în domeniul evaluării impactului asupra mediului deja este plasat spre consultări publice pe www.particip.gov.md.

Aceste modificări vor impune agenții economici să dețină acordul de mediu (act permisiv)  ce le oferă dreptul de a lansa activități cu impact semnificativ asupra mediului. Mai mult, s-a menționat că Legea privind  emisiile industriale (ce va stabili procedura de autorizare integrată de mediu, valorile limită de emisii în aer, apă și sol și condițiile de control în instalațiile mari și medii etc.) în scurt timp va fi plasată pentru consultările publice și avizări.  Mai mult, dna Iordanov a vorbit despre promovarea proiectului de Regulament privind incinerarea și co-incinerarea, care stabilește regulile tehnice pentru fiecare etapă de proces în timpul incinerării și co-incinerării.

Gestionarea corectă a deșeurilor este o prioritate pentru Ministerul Mediului având obiectivul pe termen lung ”Zero Deșeuri”. Aceasta este posibil de realizat prin implementarea principiilor de economie circulară, cu alte cuvinte, reântoarcere în circuitul economic a materialelor și transformarea deșeurilor ce nu sunt pasibil de reciclat în energie.

La finalul ședinței, părțile au convenit asupra continuării dialogului și menținerii unei atmosfere constructive și transparente. Sectorul asociativ și-a exprimat, de asemenea, interesul de a fi partener cu Ministerul Mediului în promovarea unui cadru normativ în domeniu mediului și economiei circulare.

Sursa: www.mediu.gov.md