Ursul Koala recunoscut de autorități, ca fiind pe cale de dispariție în Australia

În Australia, koala au fost clasificați ca fiind pe cale de dispariție, deoarece numărul lor a scăzut din cauza schimbărilor climatice, defrișărilor și bolilor. Potrivit ABS News Australia, numărul de koala a scăzut semnificativ, în special în New South Wales, Queensland și Australian Capital Territory (ACT).

Potrivit ministrului federal al Mediului, Susan Ley, listarea ca fiind pe cale de dispariție înseamnă că conservării koala i se acordă o prioritate mai mare. Potrivit ei, analiza celor mai bune estimări ale Asociației de Stat pentru Cercetare Științifică și Aplicată (CSIRO), numărul koala de-a lungul coastei de est a Australiei este estimat la 180.000 de indivizi.

Susan Lay notează că guvernul australian nu și-a stabilit obiective pentru creșterea populației de koala, ci caută să asigure „rezistența” populației împotriva oricăror viitoare dezastre naturale. Ea a declarat că guvernul a cerut CSIRO să dezvolte un instrument cuprinzător pentru cartografierea populațiilor de koala, inclusiv a stării acestora.

„Având în vedere că nu cunoaștem unde ar putea lovi o nouă boală, nu știm unde ar putea apărea incendiile, nu știm ce ne rezervă viitorul, așa că trebuie să construim reziliență acum pentru a salva cât mai mulți posibil”, afirmă Lei.

Cu toate acestea, Australian Koala Foundation (AKF) nu este de acord cu estimările populației. Deborah Tabart de la Fundația Koala a numit cifra de 180.000 drept o „prostie”. Populația de koala sălbatici este estimată a fi mult mai mică, între 50.000 și 80.000 la nivel național, a puncat experta.

„În 2019, imediat după incendii, ministrul Lei ne-a invitat în jurul unei mese rotunde și i-am înmânat atlasul habitatului koala care ne-a luat 23 de ani pentru a-l finaliza. I-am explicat estimarea noastră a populațiilor de koala, care până atunci era de aproximativ 50- 80 de mii de indivizi în toată țara”, a explicat Tabart. Potrivit acesteia, conform calculelor AKF, populația de koala a scăzut cu 30% din 2018, iar această cifră este confirmată și de alți experți.