Țările din zona Pacificului au salutat eforturile SUA în lupta împotriva încălzirii globale

Liderii Pacificului au salutat Statele Unite ca partener în soluționarea crizei comune a schimbărilor climatice. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă de prim-ministrul interimar al Fiji, Ayaz Sayed-Khayoum, în urma unei conferințe la care a participat secretarul de stat american Anthony Blinken și liderii statelor insulare din Pacific.

„Am așteptat cu nerăbdare să vedem dacă promisiunea președintelui  Joe Biden de a readuce SUA înapoi în regiune se va îndeplini și astăzi s-a întâmplat. În unanimitate, liderii Pacificului au salutat Statele Unite ca partener în implementarea strategiei BluePacific pentru soluționarea crizei noastre comune – schimbările climatice. „,  a punctat Syed-Khayoum pe pagina sa de Twitter.

La rândul său secretarul de stat american Anthony Blinken, la finalul vizitei a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare: „Mulțumesc călduros primului ministru interimar din Fiji, Sayed-Khaiyum pentru că m-a găzduit astăzi. Statele Unite așteaptă cu nerăbdare să-și aprofundeze cooperarea cu vecinii din Fiji și Pacific cu privire la un Indo-Pacific liber și deschis, acțiunilor climatice, normelor democratice, COVID-19 și reziliență”.

Remarcăm că vizita secretarului de stat al SUA în Republica Fiji este prima  în decurs de 37 de ani. Principalele puncte de pe agenda sa au fost consecințele încălzirii globale și lupta împotriva crizei climatice, sprijinirea și consolidarea economiei regiunii pe calea redresării după pandemie și asistența în caz de dezastre.