The Guardian: Dragostea pentru natură este prezentă în gene

Un studiu pe scară largă a două tipuri de gemeni a demonstrat că dragostea de natură este parțial moștenită. Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Singapore au studiat 1.153 de perechi de gemeni și au descoperit că dorința de a fi în natură și modul în care o persoană o percepe depind de factori genetici.

„Motivul pentru care am ales să studiem gemenii pentru aceasta este că am putea estima ereditabilitatea pe baza asemănării genetice la gemenii identici (100%) față de asemănarea genetică la gemenii fraterni (50%)”, a declarat Chiachen Chang, liderul studiului.

S-au colectat date de la fiecare pereche de gemeni: cât timp petrec în natură în comparație cu ceilalți, cât de des vizitează parcurile și grădinile publice din oraș, cum îi afectează, li s-a cerut să evalueze cât de mult au nevoie de mediul natural și dacă sunt gata să călătorească departe pentru asta .

Rezultatele pentru gemenii monozigoți (identici), care împărtășesc aproape 100% din genele lor, au fost mai asemănătoare între ei în ceea ce privește preferințele și nivelul de dependență față de mediul natural. Pentru gemenii dizigoți (fraterni) cu 50% din aceleași gene, constatările au variat semnificativ. Cu toate acestea, cu cât subiecții erau mai în vârstă,s-a observat o mai puțină influența factorilor genetici și mai multă experiență personală.

Cercetările anterioare au demonstrat că aflarea în natură îmbunătățește sănătatea și bunăstarea mentală a unei persoane. Autorii noului experiment arată pentru prima dată de ce se întâmplă așa: predispoziția noastră față de natură este parțial un factor genetic. Oamenii de știință au remarcat necesitatea unei planificări urbane pentru a oferi acces la parcuri, grădini și spații verzi – pentru a crea un mediu mai sănătos pentru oameni.

Fig. Influențe genetice și de mediu.
Varianța genetică și de mediu standardizată explicată în orientarea către natură, nivelul de urbanizare a cartierului de origine (nivelul de urbanizare), frecvența vizitelor în spațiul public al naturii (frecvența naturii), durata vizitelor în spațiul public al naturii (durata naturii), frecvența vizitelor în grădină (frecvența grădinii). ), și durata vizitelor în grădină (durata grădinii) cu modelul multivariat controlând sexul și vârsta folosind o abordare simetrică directă.