Biden a ordonat guvernului federal să obțină emisii zero până în 2050

Președintele american Joe Biden a semnat miercuri un decret prin care cere guvernului federal să obțină zero emisii de gaze cu efect de seră până în anul 2050. Documentul corespunzător a fost publicat de Casa Albă.

În același timp, guvernul federal ar trebui să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 65% până în 2030. Documentul stipulează că autoritățile vor trebui să înceapă să cumpere numai vehicule electrice dintre vehiculele ușoare până în 2027 și să treacă la achiziționarea doar de vehicule electrice până în 2035. Guvernul ar trebui, de asemenea, să îmbunătățească eficiența energetică a clădirilor federale. În total, guvernul SUA deține aproximativ 600 de mii de mașini și 300 de mii de clădiri.

În fiecare an, 650 de miliarde de dolari alocați achizițiilor publice vor trebui folosiți pentru a trece la zero emisii de gaze cu efect de seră, a declarat Casa Albă. Aceleași fonduri vor fi cheltuite pentru creșterea volumului de energie electrică curată în sistemul energetic al țării. După cum se așteaptă mulți comentatori americani, republicanii vor critica aspru decretul. Luna trecută, președintele a aprobat un plan de dezvoltare a infrastructurii care include 7,5 miliarde de dolari pentru construirea unei rețele naționale de stații de încărcare pentru vehicule electrice.