Studiu: Ploile arctice vor deveni în curând, mai frecvente decât zăpada

În luna august, ploaia a căzut pentru prima dată în istorie pe cel mai înalt punct al calotei de gheață a Groenlandei. Mai multă ploaie decât zăpadă va cădea în Arctica cu decenii mai devreme decât se anticipa, au demonstrat noile cercetări. Acest lucru va duce la dispariția animalelor și la topirea permafrostului, afirmă  Independent.

Tranziția de la zăpadă la ploaie este cauzată de încălzirea rapidă și pierderea gheții marine ca urmare a crizei climatice. Activitățile umane, în principal arderea combustibililor fosili, au încălzit mediul cu aproximativ 1,1° în ultimii 200 de ani. Arctica, de exemplu, se încălzește de peste două ori mai repede decât media mondială. Gheața din Arctica a început să se micșoreze din 1979, conform observațiilor prin satelit, la moment suprafața medie a gheții marine este la cea mai scăzută cotă din 1850.

Un nou studiu realizat de o echipă internațională condusă de Universitatea din Manitoba a fost publicat în revista Nature Communications. Cercetătoarea principală Michelle McChrystal a declarat că schimbările vor avea „urmări uriașe”, inclusiv reducerea stratului de zăpadă, creșterea dezghețului permafrostului și „mai multe inundații din cauza debitelor crescute ale râurilor”.„Toate acestea vor avea implicații pentru animale și oameni”, a avertizat ea.

În special, ploile pot extermina populațiile de caribu sălbatic, reni și bivoli, pentru că apa se va transforma în gheață, împiedicând animalele să obțină hrană.

În urma studiilor, cercetătorii au observat că precipitațiile din Arctica vor varia în funcție de sezon și regiune. Modelele climatice recente au demonstrat că până în 2050–2080, ploile de toamnă vor prevala asupra ninsorilor.