Sute de voluntari au plantat „fapte bune” la Bălăbănești

Râul Bălțata va avea o perdea forestieră în regiunea satului Bălăbănești, după ce peste opt mii de puieți au fost plantați în lunca râului. Este vorba de plopi hibrizi euro-americani, iar printre ei, ca o formă de diversitate, s-au mai plantat frasini, vișini și paltini. Organizată de inițiativa „Plantăm Fapte Bune în Moldova”, plantarea a adunat circa 300 de voluntari.

Munca s-a început de dimineață când voluntarii au fost repartizați în echipe și au explicat participanților cum se plantează corect. Ulterior, înarmați cu hârlețe și puieți, au început a sădi arborii. În timp ce unii pregăteau puieții pentru plantare tăindu-le rădăcinile și prelucrându-le cu mocirlă, alții adânceau gropile, o parte cărau apă cu căldări direct din râu, iar unii udau.

Oamenii, în mare parte locuitori ai Capitalei, s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi au venit la Bălăbănești. Potrivit lor, prin participare, contribuie la împădurirea țării, care potrivit statisticilor are doar 12 la sută din suprafață acoperită de păduri.

Cei mai încântați au fost copiii, mai ales că unii dintre ei au sădit pentru prima dată un copac. Cristina Ivașchin, venită cu doi copii, mărturisește că a venit în primul rând pentru a-i implica pe ei la plantare, pentru că consideră aceste acțiuni foarte importante și care contribuie la un viitor mai bun.

La plantare au participat și angajații unei companii private. Unul dintre ei, ne-a relatat că compania se implică anual în astfel de activități și astfel „pun și ei umărul” la împădurirea țării.

Arborii au fost plantați pe o suprafața de circa 4.5 hectare.

Sursa: ecopresa.md