A fost identificat orașul cu cel mai mare nivel de poluare a aerului

Metropola pakistaneză Lahore se află în fruntea listei orașelor cu cea mai poluată atmosferă din lume, potrivit platformei online elvețiene de monitorizare a calității aerului IQAir.

Potrivit portalului, concentrația de particule PM2,5 în aerul din Lahore este în prezent de 38,6 ori mai mare decât standardele anuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Conform indicelui oficial al calității aerului (AQI), Lahore are cel mai înalt rating de poluare a aerului, iar autoritățile internaționale de reglementare au atribuit metropolei puctajul maxim- 397.

Locul doi în lista celor mai poluate orașe din lume a fost ocupat de capitala mongolă Ulan Bator, orașul indian Calcutta a ajuns pe poziția trei, iar New Delhi – pe locul patru. Locul cinci în clasament este ocupat de un alt oraș pakistanez – Karachi.

Conform indicelui de calitate a aerului AQI, nivelurile de poluare peste 301 sunt considerate periculoase pentru sănătate. Calitatea aerului este evaluată prin conținutul său de particule în suspensie cu un diametru mai mic de 10 micrometri (PM10) și particule cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri (PM2,5). Primele includ praful, polenul și mucegaiul, cele din urmă – produse de combustie și particule organice. Particulele în suspensie reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea umană, deoarece pot pătrunde adânc în plămâni și se pot stabili acolo.