Oamenii de știință au stabilit cum încălzirea globală a modificat dimensiunea păsărilor sălbatice

În ultimele decenii, dimensiunea corpului păsărilor care trăiesc în jungla Amazonului a scăzut, iar anvergura aripilor a crescut, permițând o mai bună adaptare la temperaturi mai ridicate. Influențele umane și schimbările climatice pot fi observate chiar și în cele mai adânci și mai curate părți ale junglei amazoniene. Creșterea temperaturilor și scăderea umidității modifică fauna locală. După cum relatează noile studii ale biologilor din Brazilia și Statele Unite, în ultimele decenii, dimensiunea corpului păsărilor amazoniene a scăzut, iar anvergura aripilor a crescut, afirmă un articol publicat în revista Science Advances.

Vitek Jirinec și coautorii săi au colectat informații despre aproximativ 15.000 de exemplare de păsări amazoniene care au fost capturate, măsurate și inelate de colegi în timpul expedițiilor pe teren din ultimii 40 de ani. Aceste date au demonstrat că greutatea corporală a majorității speciilor a scăzut în medie cu două procente. Aceste schimbări pot fi urmărite indiferent de habitatul specific, ceea ce le permite să fie asociate cu procese generale, globale.

Autorii au analizat un total de 77 de specii care trăiesc atât în ​​„nivelurile inferioare” umbroase, răcoroase ale pădurii tropicale, cât și în „etajele” superioare, care sunt însorite și fierbinți. În aceasta din urmă modificările de dimensiune sunt deosebit de pronunțate – aparent, o scădere a corpului face posibilă degajarea mai bună a căldurii în exces și adaptarea la un climat mai cald. O creștere a anvergurii aripilor, observată și de oamenii de știință, este, de asemenea, mai vizibilă.

Explicarea acestor schimbări este oarecum mai dificilă. Este posibil ca o creștere a aripii cu o scădere a dimensiunii corpului să ofere un zbor mai economic. Acest lucru necesită mai puțin efort, ceea ce înseamnă că corpul este încălzit mai slab chiar și la eforturi mai intense.

„Păsările din Amazon sunt extrem de bine adaptate mediului lor”, spune Philip Stouffer, unul dintre autorii lucrării, „și dacă toți indivizii dintr-o populație devin chiar și cu câteva grame mai ușori, aceasta este o schimbare uriașă”. Cu toate acestea, ei vor avea timp să se adapteze la schimbările climatice rapide – rămâne o mare întrebare. Până acum, șansele ca acest lucru să se întâmple nu sunt atât de multe.

Morfologia păsărilor modelată după tendința de timp și covariabilele climatice. Fiecare panou arată estimări ale parametrilor unui singur model pentru una dintre cele trei metrici care reprezintă morfologia păsărilor în comunitate în ansamblu ca răspuns (coloane) și tendință temporală (an) și temperatură (A). la C) sau precipitații (D la F) ca covariabile. Lag 0 este sezonul de captură (sezonul uscat), cu decalaje 1 și 2 anotimpurile umede și, respectiv, uscate anterioare. Punctele sunt mediane cu IC de 90% și 95%. Estimările sunt colorate în portocaliu dacă IC de 95% sunt complet negative, albastre dacă sunt complet pozitive sau negre dacă se suprapun cu zero.