STUDIU:Gardurile vii reduc poluarea aerului la altitudini joase

Gardurile vii pot ajuta la reducerea poluării aerului cu până la 1,7 m prin reducerea cantității de poluanți din stratul de aer pe care pietonii, copiii mici și biciclișii îl respiră, afirmă un studiu publicat în revista Environment International.

În 2019, poluarea aerului a fost clasată drept al patrulea factor de risc pentru decesul prematur la nivel mondial. Comisia Europeană raportează că aceasta este a doua cea mai mare problemă de mediu după schimbările climatice, deoarece nivelurile de poluanți atmosferici din multe orașe europene depășesc limitele acceptabile.

Autorii noului studiu au decis să testeze dacă gardurile vii pot reduce poluarea aerului din apropierea drumurilor. Oamenii de știință au măsurat concentrația de poluanți în locurile în care lățimea drumului este de cel puțin de două ori mai mare în comparative cu înălțimea gardurilor vii care îl înconjoară. Pe parcursul cercetării, oamenii de știință au măsurat trei parametri:

  • concentrația totală a poluanților atmosferici în spatele gardurilor vii
  • influența vitezei și direcției vântului asupra concentrației de poluanți în prezența gardurilor vii
  • distribuția orizontală și verticală a poluanților atmosferici.

Rezultatele studiului vor oferi îndrumări pentru îmbunătățirea designului barierelor de infrastructură verzi și validarea modelelor de dispersie la scară locală. Cu toate acestea, studiul a scos la iveală o imagine complexă, în funcție de mulți factori – viteza și direcția vântului, caracteristicile gardului viu, tipul de poluant și nu numai – fapt care subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pe teren.