STUDIU:Creșterea concentrațiilor de microplastice în atmosferă ar putea exacerba încălzirea globală

Recent, oamenii de știință au descoperit peste tot microplastice: în țesuturile animalelor, în apă și în hrana noastră. Savanții nu cunosc cum afectează sănătatea umană, dar un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Canterbury, Noua Zeelandă, arată că poluarea aerului cu microplastice poate avea un impact asupra climei planetei noastre.

„Am studiat modul în care particulele și fibrele de microplastic – două tipuri de microplastice întâlnite în mod obișnuit în atmosferă – interacționează cu lumina și am folosit aceste informații într-un model climatic global pentru a calcula efectul general al microplasticului asupra climei Pământului”, explică omul de știință Laura Revell, autoarea studiului.

Rezultatele demonstrează că la moment impactul microplasticelor asupra climei este mic, dar oamenii de știință notează că în viitor acest lucru se poate schimba. Autorii lucrării sunt îngrijorați de faptul că microplasticele pot absorbi și împrăștia lumina soarelui. În teorie, acest lucru ar putea afecta clima la scară globală, cum ar fi praful, aerosolii care epuizează stratul de ozon sau gazele cu efect de seră, ceea ce duce la un efect de încălzire sau răcire.

Cercetătorii au descoperit că microplasticele nepigmentate din atmosfera inferioară tind să disperseze radiațiile ultraviolete și vizibile, despre care se crede că are un efect de răcire asupra climei de suprafață. Aceste particule par a fi capabile să absoarbă radiația infraroșie, despre care se crede că are un efect de încălzire asupra climei. În plus, ele absorb radiația ultravioletă la lungimi de undă pe care puține alte particule din atmosfera Pământului le pot absorbi. Astfel, microplasticele pot contribui la efectul de seră.

Cea mai mare parte a poluării atmosferice cu plastic pare acum să provină din praful de drum, pulverizarea mării și solul agricol. După ce se ridică în aer, particulele de plastic pot „călători” pe toată suprafața Pământului.

Având în vedere că până acum producția de plastic pe planetă aproape că nu încetinește, concentrația de microparticule  este doar în creștere. Oamenii de știință cred că microplasticele vor fi prezente în atmosfera Pământului  încă mult timp, și nu este clar cum ne va afecta acest lucru viața și sănătatea.