Premierul britanic Boris Johnson vrea să discute la conferința ONU privind clima, care va avea loc la începutul lunii noiembrie la Glasgow, despre renunțarea completă a omenirii de utilizare a cărbunelui în sectorul energetic, a declarat asta luni într-un interviu pentru Bloomberg.
„Vrem angajamente cu privire la cărbune, mașini, poluare. Vrem ca omenirea să se îndepărteze de cărbune până în 2040, iar țările dezvoltate până în 2030″, a declarat el și a adăugat că, pentru a atinge aceste obiective, Marea Britanie „trebuie să vadă acțiune reală a participanților conferinței din Glasgow”.
În plus, Johnson dorește să realizeze o strângere de fonduri, unde să adune o sută miliarde de dolari pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.
Astfel, șeful guvernului britanic nu renunță la planurile de interzicere a utilizării cărbunelui, în ciuda crizei energetice recente din țară, din cauza prețurilor la gaz care au ajuns la niveluri record. Acest lucru a dus la faliment mai multe mici firme britanice de energie care deservesc aproximativ 2 milioane de clienți. Guvernul nu intenționează să le ofere asistență financiară și, potrivit ministrului afacerilor, energiei și strategiei industriale din Marea Britanie Kwasi Quarteng, în viitorul apropiat sunt posibile noi falimente. În același timp, reprezentanții celor mai mari șase companii energetice din țară declară că sunt bine pregătiți pentru situația actuală a pieței.
A 26-a Conferință a părților la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice va avea loc în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie. Inițial, era planificat pentru anul 2020, dar din cauza pandemiei coronavirusului, evenimentul a fost amânat pentru un an mai târziu. În total, peste 30 de mii de persoane din 200 de țări vor participa la lucrările COP-26. La conferință vor participa lideri ai multor state, inclusiv președintele american Joe Biden.
sursa : Bloomberg.com