ʺConsecințele schimbărilor climatice, inclusiv dezastrele naturale, poluarea și degradarea mediului, afectează negativ sănătatea multor oameni din întreaga lume. Toate statele ar trebui să ia în considerare acest factor atunci când elaborează o strategie de recuperare după pandemia COVID-19.Noile angajamente naționale de combatere a încălzirii globale sunt esențialeʺ, este afirmat în raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind schimbările climatice și sănătatea.
Raportul OMS a fost publicat înainte de Conferința privind schimbările climatice de la Glasgow, Scoția. Documentul oferă recomandări cu privire la pașii prioritari în lupta împotriva schimbărilor climatice. Acestea sunt rezultatul cercetărilor care au dovedit o legătură directă între climă și sănătate.
„Pandemia COVID-19 a evidențiat importanța legăturilor strânse dintre oameni, animale și mediu”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus. El a adăugat că multe dintre rezultatele activității umane ucid nu numai planeta, ci și oamenii.
Șeful OMS și-a exprimat speranța că la Glasgow, în timpul conferinței internaționale privind clima, cunoscută sub numele de COP-26, țările vor prezenta planuri actualizate și mai hotărâte de a controla încălzirea globală la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale. Un nou raport al OMS identifică 10 priorități pentru protejarea sănătății umane și a planetei.
Astăzi, împreună cu raportul OMS, medicii și oamenii de știință au lansat un apel deschis către guverne, în care au solicitat mai multe investiții în lupta împotriva schimbărilor climatice și să acționeze în această direcție la fel de rapid și decisiv ca și în timpul luptei împotriva unei pandemii. Aceast raport este publicat în numele a 300 de organizații medicale care reprezintă cel puțin 45 de milioane de medici și experți. Autorii insistă că efectele schimbărilor climatice asupra sănătății umane sunt deja resimțite în întreaga lume.
Astăzi, evenimentele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente, precum valurile de căldură, uraganele și inundațiile, ucid și mutilează mii de oameni și distrug viața a milioane de oameni. Modificările vremii duc la insecuritate alimentară și la răspândirea bolilor transmisibile de alimente, de apă și vectoriale, inclusiv a malariei. Există dovezi că schimbările climatice afectează negativ și sănătatea mintală a oamenilor.
Autorii raportului OMS menționează că schimbările climatice reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa sănătății umane, nimeni nu este imun la aceste amenințări, dar principalele victime sunt cei mai dezavantajați locuitori ai planetei. Numai poluarea aerului, în principal din arderea combustibililor fosili, este responsabilă pentru 13 decese pe minut.
Al doilea raport subliniază necesitatea unei acțiuni inovatoare în toate sectoarele pentru a proteja sănătatea umană, inclusiv energia, transportul, conservarea, alimentația și finanțele.
„Criza climatică este una dintre cele mai presante urgențe de sănătate cu care trebuie să ne confruntăm cu toții. Reducerea poluării aerului la nivelurile recomandate de OMS va reduce numărul total de decese cauzate de poluarea aerului în lume cu 80% și va duce la reduceri dramatice ale emisiilor de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice ”, afirmă directorul OMS al Sănătății Publice și al factorilor de mediu și determinanți sociali de sănătate Maria Neira .
Autorii raportului solicită eforturi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv prin trecerea la o dietă mai nutritivă pe bază de plante. Sisteme alimentare mai durabile nu numai că vor reduce poluarea, ci vor preveni până la 5,1 milioane de decese legate de nutriție pe an până în 2050.
OMS este încrezător că punerea în aplicare a dispozițiilor Acordului de la Paris va salva aproximativ un milion de vieți pe an, inclusiv prin îmbunătățirea calității aerului, a dietei și a activității fizice. Până în prezent, toate aceste beneficii pentru sănătate și consecințele lor economice pozitive sunt adesea trecute cu vederea în strategiile privind schimbările climatice.