Turcia a ratificat Acordul climatic de la Paris

La mai bine de cinci ani de la semnarea Acordului climatic de la Paris, Turcia l-a ratificat în cele din urmă, devenind ultima țară a G20 care a făcut acest lucru.

Pe 6 octombrie, ministrul Turciei pentru Mediu și Urbanizare, Murat Kurum, a declarat că parlamentarii au votat în unanimitate pentru ratificarea Acordului de la Paris, cu doar câteva săptămâni înainte ca liderii mondiali să se adune la Glasgow World Climate Forum, transmite CNN.

Inițial, Turcia s-a opus ratificării acordului, deoarece aceasta obliga Turcia să facă mai multe acțiuni pentru a combate schimbările climatice în comparație cu țările în curs de dezvoltare. Vorbind la Adunarea Generală a ONU luna trecută, președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că Turcia este pe cale să ratifice acordul, dar țările care au poluat mai mult mediul din punct de vedere istoric au o mare responsabilitate pentru a depăși criza.

Acum, 353 de membri ai parlamentului turc au ratificat acordul. Declarația, aprobată de parlament, spune că Turcia va respecta acordul, cu condiția să nu afecteze în mod negativ dezvoltarea sa socio-economică. Acordul de la Paris este un acord internațional adoptat în anul 2015, potrivit căruia țările dezvoltate sunt obligate să mențină creșterea temperaturii medii globale sub 2°C.