Franța va găzdui summit-ul pentru protecția Oceanului Planetar în următoarele luni

Franța intenționează să organizeze o întâlnire la nivel înalt în următoarele luni pe tema protejării oceanelor și mărilor. Acest lucru a fost anunțat vineri de președintele Emmanuel Macron, în timpul vizitei sale de lucru la Marsilia, unde a participat la congresul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

„Franța muncește pentru a proteja oceanele și mările cu și sub mandatul său, lucrând cu toate părțile interesate. Și la inițiativa secretarului general al ONU, António Guterres, va găzdui un Summit pentru protecția oceanelor în următoarele luni, la începutul anului viitor „- a declarat Macron. Potrivit acestuia, atât Parisul, cât și un alt oraș al țării pot deveni locul de desfășurare.

Prin analogie cu summit-urile One Planet care vizează protejarea biodiversității, numele forumului One Ocean a fost ales pentru eveniment. La acesta vor participa oameni de știință, reprezentanți ai afacerilor, ONU, structuri regionale. „Se vor prezenta inițiative în domeniul cercetării științifice, în domeniul jurisdicției internaționale, vor fi aduse modificări normelor dreptului internațional, ceea ce va face posibilă o mai bună protecție a oceanelor. Astfel de reuniuni la nivel înalt sunt eficiente”, a subliniat Macron, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

„Nu trebuie să uităm că 60% din oceane nu intră sub jurisdicția nimănui, adică depind de comportamentul  reprezentanților tuturor țărilor din largul mării. Aceasta înseamnă că trebuie să rezolvăm această problemă, pentru a asigura o cooperare autentică ca una geopolitică, și în sfera juridică. În caz contrar, unele puteri care fac tot ce vor pe mări și oceane vor distruge biodiversitatea. Dar nu ar trebui să uităm că ei amenință, de asemenea, printr-o serie de decizii geopolitice care pot duce la consecințe negative grave „, a remarcat Emmanuel Macron.