La 24 august a.c., Asociația Presei Independente (API) a premiat câștigătorii concursului național pentru elevi și eleve „Buna guvernare pentru fiecare. Implică-te!”, în cadrul unui eveniment festiv, care a avut în localitatea Vadul lui Vodă din mun. Chișinău. La concursul de promovare de către elevi a principiilor bunei guvernări și-au prezentat lucrările 55 de concurenți de la 42 de instituții de învățământ din țară, iar API a oferit diplome și premii pentru cele mai bune 10 lucrări.
Concursul „Buna guvernare pentru fiecare. Implică-te!” s-a desfășurat în perioada 4 mai-23 iulie 2021, iar elevii claselor a VIII-XII de la gimnaziile și liceele din țară au avut posibilitatea să trimită lucrări la trei categorii: texte, imagini și clipuri. În total, au fost recepționate 55 de lucrări, inclusiv 31 de texte (eseuri și poezii), 15 imagini (desene, poze sau caricaturi) și 9 clipuri (video-uri sau animații) care promovează implicarea activă a cetățenilor în luarea deciziilor și în monitorizarea utilizării raționale a banilor publici, responsabilitatea autorităților în fața cetățenilor, alte principii ale bunei guvernări.
Toate lucrările acceptate pentru concurs au fost plasate pe pagina web Concurs.api.md, iar în perioada 28 iunie-23 iulie a.c. orice vizitator a putut vota pentru lucrarea favorită. Ulterior, lucrările au fost evaluate de un grup de experți din cadrul API și din afara organizației, după următoarele criterii: corespunderea tematicii anunțate; expresivitatea și originalitatea lucrării; expunerea logică a mesajului; etica prezentării și respectarea drepturilor de autor.
Conform condițiilor anunțate la începutul concursului, juriul a desemnat primii doi câștigători la fiecare categorie de concurs. În același timp, concurenții care au acumulat cele mai multe voturi pe site s-au învrednicit de premiul “Favoritul/a publicului”. Totodată, având în vedere numărul mare de eseuri de o calitate bună prezentate la concurs, API a decis să ofere un premiu în plus la această categorie. Astfel, conform rezultatelor finale, locurile premiante s-au repartizat în felul următor:
Categoria texte (eseuri/poezii): locul I – Thea BARBAROŞIE, L.T. “Spiru Haret”, clasa a X-a, mun. Chișinău pentru eseul „Statul, autoritățile, cetățenii și relațiile dintre aceștia”; locul II – Anastasia CIOBANU, L.T. „Petre Ștefănucă”, clasa a XI-a, orașul Ialoveni, pentru eseul „Teoria unei guvernări hectice”; locul III – Daniela CIUPAC, L.T. „George Călinescu”, clasa a XI-a, mun. Chișinău, eseul „Acum e timpul schimbării”; favorita publicului (votul pe pagina web) este Dorina PETRUŞCA, L.T. “Alexandru cel Bun”, clasa a IX-a, orașul Tighina, cu eseul „Armonia dintre popor și guvern”.
Categoria imagini (desene/caricaturi/poze): locul I – Vlad IGNATIUC, L.T. „Alexei Mateevici”, clasa a XI-a, orașul Căușeni, pentru desenul „Un singur cadru”; locul II – Andrei RUSU, Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți, clasa a X-a, cu desenul „Stingeți lumina!”; favoritul publicului – Ștefan CHIPERI, L.T. „Alexei Mateevici”, clasa a XI-a, orașul Căușeni, desenul “Țara precum un corp uman!”
Categoria clipuri (video/animații): locul I – Alexandru GROSU, Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți, clasa a X-a, pentru video-ul „Instigare la votare”; locul II – Daria GUMA, I.P. „Gimnaziul Pohoarna”, clasa a IX-a, satul Pohoarna, raionul Șoldănești, pentru video-ul „Autorități responsabile – un stat democratic”; favorita publicului – Cristina GÎLCA, I.P. „Gimnaziul Răculești”, clasa a IX-a, satul Bălășești, raionul Criuleni, pentru video-ul „Moldova nu e a noastră, nici a strămoșilor noștri, ci a urmașilor urmașilor noștri”.
Autorii/autoarele celor mai bune lucrări au fost premiați cu diplome și materiale promoționale – tricouri și genți cu însemnele concursului, hard-uri externe pentru calculatoare, power bank, alte cadouri.
Pentru detalii: (022) 220995, 068 983 983 (persoană de contact – Ion Mazur).
sursa: API.md
Concursul s-a desfășurat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.