NASA a creat o hartă a incendiilor în timp real

Specialiștii NASA au creat o hartă a incendiilor forestiere care afișează situația cu incendii în timp real. Începând cu 12 august, 5 din 6 continente sunt atacate de flăcări, nu arde doar în Antarctica. Potrivit hărții, America de Nord și de Sud, Eurasia, Africa, Australia sunt cuprinse de incendii. O situație similară se observă în Madagascar și Indonezia.

În Turcia, au izbucnit puternice incendii forestiere, în special în apropierea stațiunilor populare printre turiști: Bodrum, Marmaris, Antalya și Side. Incendiul a ajuns și în orașul Manavgat, acoperind parțial cartierele centrale. În Marmaris, flăcările au incendiat imediata apropiere a zonelor rezidențiale și a hotelurilor. Din această cauză, autoritățile au anunțat o evacuare parțială a locuitorilor, precum și a turiștilor.

Incendiile în Grecia au izbucnit pe 28 iulie. Incendiul a forțat blocarea unei părți a autostrăzii care lega Atena de regiunile de nord ale țării. Mii de oameni au fost obligați să-și părăsească casele din cauza amenințării. Serviciul de protecție civilă a trimis mesaje SMS locuitorilor din zona afectată, îndemnându-i să închidă ferestrele și ușile cât mai urgent posibil. Vântul puternic a făcut dificilă lichidarea flăcărilor. Pompierii și-au exprimat îngrijorarea că focul s-ar putea răspândi în așezările vecine.

Incendiile puternice din Algeria au apărut în regiunile muntoase din estul capitalei țării și s-au strecurat deja până la clădirile rezidențiale. Mulți locuitori  au fost nevoiți să fugă din calea calamității. Cel puțin 25 de soldați algerieni și 17 civili au murit în incendiile de la est de capitala Algeriei. Mai mulți soldați au fost răniți în timpul stingerii incendiilor în zona împădurită din Kabilia. Ministrul de interne, Camel Beljud, a declarat că aproximativ 50 dintre incendii au fost „de origine criminală”.

Și în nordul Californiei  incendiile forestiere  distrug totul în cale. Focul se răspândește rapid din cauza vânturilor puternice, a ierbii uscate și a căldurii intense. Flăcările au distrus deja zeci de structuri și au expulzat zeci de mii de oameni din casele lor. 5 mii de pompieri sunt implicați în lupta împotriva dezastrului. În unele zone,  fumul puternic, a acoperit total cerul.