Sistem de guvernare locală mai transparentă și responsabilă dezvoltat la Ștefănești în cadrul proiectului AGREED

A.O. ʺMișcarea Ecologistă Ștefan Vodăʺ în parteneriat cu primăria Ștefănești a implementat proiectul ʺTransparență și participare- temelia unei guvernări localeʺ, în cadrul programului ” Agreed Project – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA (Association of Local Democracy Agencies).

Scopul proiectului a a prevăzut dezvoltarea unui sistem de guvernare locală mai transparentă și responsabilă prin fortificarea rolului societății civile și administrației publice locale din satul Ștefănești. După evenimentul de lansare a proiectului, a fost realizat un sondaj, la care au participat 20 de femei și 20 de bărbați. Analizând rezultatele sondajului, implementatorii proiecului și reprezentanții primăriei au ajuns la concluzia că locuitorii din Ștefănești posedă cunoștințe din domeniul accesului la informație, o parte de cetățeni se implică în activitățile publice, iar o parte motivează că nu au fost informați. In general cetățenii din Ștefănești participă la ședințele publice sau întâlnirile pe mahalale.

La capitolul instruiri a fost organizat un training cu genericul ʺMecanisme și instrumente de implementare a bunei guvernări transparente localeʺ unde au participat consilierii locali, specialiști ai instituților subordonate primăriei, agenți economici, tineri și cetățeni activi din localitate.

În parteneriat cu primăria Ștefănești au fost organizate trei workshop-uri unde a fost elaborat un regulament ce ține de asigurarea transparenței în primăria Ștefănești, aprobat ulterior de către consiliul local. Apoi a fost semnat un memorandum între primărie, instituțiile subordonate și consiliul local.

În cadrul proiectului respectiv a fost organizată instalarea a unui sistem de informare, au fost montate douăzeci de difuzoare pe pilonii de electicitate din localitate, care apoi s-a extins pe întraga suprafață a comunității.

Proiectul a fost promovat pe rețelele de socializare dar și de unele surse mass-media, totodată a fost creat un spot care era difuzat periodic prin intermediul sistemului de informare din localitate.

Tatiana Marin, președinta ʺMișcării Ecologiste Ștefan Vodăʺ a remarcat faptul că în satul Ștefănești este foarte bine dezvoltat spiritul civic printre tineri, care participă des în acțiuni de voluntariat. Deasemenea a declarat pentru EcoFM că consideră personal proiectul dat un adevărat succes:

Tatiana Marin, președinta ʺMișcării Ecologiste Ștefan Vodăʺ
This image has an empty alt attribute; its file name is logouri-ALDA-1-1024x138.png

Acest material este realizat în cadrul proiectului „AGREED – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA Europa, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de NED – Fondul Național pentru Dezvoltare

This image has an empty alt attribute; its file name is logouri-ALDA-2-1024x124.png