Studiu: În urma schimbărilor climatice țânțarii au devenit mai periculoși

Schimbările climatice au accelerat infecțiile umane cu malarie și febra dengue transmisă de țânțari. Oamenii de știință de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) au analizat datele privind răspândirea bolilor periculoase, care uneori pot fi fatale. Raportul a fost publicat în The Lancet Planetary Health.

Din rezultatele obținute de oamenii de știință rezultă că, în unele țări africane, inclusiv în Sudan și Eritreea, precum și în Columbia  Sud-America, de la începutul secolului, a existat o reapariție semnificativă a malariei, numărul cazurilor de febră dengue  a crescut de aproape opt ori – de la 505,4 mii în anul 2000 la 5,2 milioane de oameni în 2019. Oamenii de știință cred că creșterea emisiilor de gaze cu efect de sera, a făcut țânțarii mai periculoși, deoarece încălzirea globală afectează durata sezonului pentru transmiterea bolilor către oameni prin mușcături de insecte.

Dacă temperatura globală crește la 3,7 grade până în 2100, cercetătorii prezic că numărul de morți din cauza celor mai frecvente două boli transmise de țânțari din lume va crește. Încă din 2080, se estimează că opt miliarde de oameni ar putea fi expuși riscului de a contracta malarie și febra dengue, cu 4,7 miliarde mai mult decât în ​​1970-1999.

„Rezultatele arată că scenariile cu emisii reduse reduc semnificativ durata transmisiei, precum și numărul de persoane expuse riscului. Trebuie continuată acțiunea de limitare a creșterii temperaturilor globale „, a declarat pentru The Guardian, Felipe Colon-Gonzalez, unul dintre autorii raportului.

Potrivit OMS, peste 400 de mii de oameni mor anual de malarie, în special copii. În 2019, peste 90 la sută sau 230 de milioane de cazuri au fost înregistrate în Africa. Un vaccin ARN mesager a fost dezvoltat pentru a trata o formă periculoasă de malarie. Nu există încă un tratament specific pentru febra dengue. Potrivit experților, aproximativ 20 de mii de oameni mor din cauza acesteia anual.