La Pîrîta 190 copii, cadre didactice și părinți vor beneficia de spații verzi la grădinița din localitate

A.O.ʺMalurile Nistruluiʺ din satul Pîrîta, Dubăsari a implimentat proiectul ʺAmenajarea spațiilor verzi de pe teritoriul creșei grădiniței ʺVioricaʺ în cadrul programului „Agreed Project – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA (Association of Local Democracy Agencies).

Scopul proiectului consă în creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea îmbunătățirii infrastructurii localității  prin amenajarea și reabilitarea spațiilor verzi a instituției de educație timpurie ʺVioricaʺ , care oferă posibilitatea creșterii stării de bine și a odihnei active în vederea cerințelor de organizare a regimului zilei pentru preșcolari, cadrelor didactice, părinți, conform standartelor de dezvoltare și învățare a copiilor.

Pentru realizarea scopului respectiv, echipa de implementare ș-a propus amenajarea unui teren a grădiniței din localitate cu atribute necesare pentru a dezvolta cei 190  preșcolari, cadre didactice, părinți, tutori, bunici și de altoi dragostea și responsabilitatea față de spațiile verzi amenajate. Un alt scop al proiectului este asigurarea condițiilor necesare pentru buna desfășurare a activităților extracuriculare, de plimbare, observare, joc activ sau pasiv, prin integrarea eficientă a copiilor de la grădiniță.

În cadrul proiectului pentru a atinge scopurile și obiectivele inițiale au fost realizate mai multe acțiuni. Prima activitate a constat în încheerea acordului de colaborare între A.O.ʺMalurile Nistruluiʺ, Grădinița ʺVioricaʺ și Primăria Pîrîta.

Reprezentanta instituției preșcolare ʺVioricaʺ, Nagalisov Veronica a declarat pentru EcoFM că în perioada de realizare a proiectului au fost organizate seminare cu populația locală unde a fost informată despre proiect, despre participarea la luarea deciziilor și monitorizarea proiectelor:

Veronica Nagalisov, reprezentanta Instituției de Educație Timpurie „Viorica”

Proiectul ʺAmenajarea spațiilor verzi de pe teritoriul creșei grădiniței ʺVioricaʺ a fost finalizat în luna decmbrie 2020, în urma implementării grădinița din localitate a extins spațiile verzi, a amenajat terenul cu accesorii care au creat un aspect estetic, a fost amenajată fântâna care se află pe acest teritoriu. Pe final de proiect instituția preșcolară s-a angajat să aibă grijă de zona amenajată. Proiectul a devenit un adevărat exemplu pentru primăria din localitate, care apoi a amenajat un spațiu verde în jurul primăriei, unde a amplasat și felinare pentru a ilumina zona pe parcursul nopții.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „AGREED – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA Europa, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de NED – Fondul Național pentru Dezvoltare