Cetățeni informați despre problemele de mediu și tineri implicați la Ciolacul Nou, rezultat al unui proiect UE

A.O. ʺPro Asistență și Dezvoltare Comunitarăʺ în parteneriat cu primăria satului Ciolacul Nou, raionul Fălești a implementat proiectul ʺParteneriat pentru un mediu curatʺ în cadrul programului ”Agreed Project – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA (Association of Local Democracy Agencies).

Alți parteneri al proiectului au fost: Inspectoratul de Mediu Fălești, Gimnaziul din localitate, Asociația Băștinașilor și Biblioteca Publică Ciolacul Nou.

Scopul primordial al proiectului a constat în informarea populației și al segmentului de tineret despre problemele prioritare de mediu, fortificarea democrației locale prin parteneriatele locale încheiate.

Potrivit directorului executiv A.O. ʺPro Asistență și Dezvoltare Comunitarăʺ Maria Culibaba,  primul pas a fost făcut de către reprezentanții diasporei plecați din sat, care au colectat fonduri pentru a instala un gard ce delimita la moment teritoriul:

Maria Culibaba, director executiv A.O. ʺPro Asistență și Dezvoltare Comunitarăʺ

Prin inermediul proiectului dat au fost plantați arbori și arbuști și a fost salubrizat râulețul din apropiere. Parte a proiectului este și sondajul la care au participat locuitorii satului, unde cetățenilor au fost adresate mai multe întrebări: cum apreciază starea mediului în localitatea natală, abilitatea de a identifica problemele locale de mediu, dorința de a se implica în soluționarea lor, etc.

În cadrul proiectului respectiv au fost realizate mai multe sesiuni de instruire, unde au participat mai mulți tineri și cetățeni din localitate, care au aflat despre activitățile proiectului, lucrările întreprinse pentru amenajarea parcului, bugetare participativă și activism civic.

De asemenea au fost organizate master clasuri și a avut loc un concurs, unde tinerii au participat cu câteva proiecte de reabilitare a parcului din localitate. Câștigătorii concursului care au prezentat „cel mai verde” plan de reabilitare al parcului din localitate, au fost premiați cu 5000 MDL, de către echipa de implementare a proiectului.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „AGREED – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA Europa, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de NED – Fondul Național pentru Dezvoltare