Uniunea Europeană contribuie la creșterea transparenței în procesul decizional din patru primării șin UTA Găgăuzia

A.O. ʺCentrul European PRO Europaʺ a implimentat proiectul ʺCreșterea transparenței municipalităților din UTA Găgăuziaʺ, în cadrul programului „Agreed Project – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA (Association of Local Democracy Agencies).

Proiectul dat a fost focusat pe trei raioane Comrat, Vulcănești, Ceadîr Lunga și satul Copceac. Scopul proiectului a fost axat pe îmbunătățirea transparenței activității administrației municipale și consolidarea  societății civile din UTA Găgăuzia.

Dintre obiectivele proiectului remarcăm creșterea transparenței a activității APL-urilor locale și participarea cetățenilor la procesul de luare a deciziilor și la monitorizarea activităților administrației locale. În cadrul proiectului a fost angajat un expert care a realizat training-uri referitor la modalitate de transmitere online a ședințelor municipale, cu consum minim de timp și cheltuieli. Asemenea tip de evenimente au avut loc în toate primăriile partenere ale proiectului. Apoi au fost achiziționate patru seruri de tehnică pentru asigurarea transmiterii ședințelor online.

Directorul executiv al asociației, Irina Selezniova, afirmă că pentru elaborarea campaniei de informare au fost consultate aproximativ douăzeci de persoane din regiunile partenere:

Irina Selezniova, director executiv al A.O. ʺCentrul European PRO Europaʺ

Ținând cont de provocările pandemiei de Covid 19, organizația implementatoare a proiectului a modificat puțin modalitatea de realizare a campaniei de informare pentru a evita contactul  direct cu cetățenii. Au fost utilizate panourile publicitare și postere afișate în locuri publice, pentru a informa cetățenii din cele patru localități partenere că pe site-urile primăriilor sunt accesibile transmisiunile online a ședințelor. Astfel cetățenii din comunități au fost motivați să participe la luarea deciziilor sau să monitorizeze unele procese. Pe parcurs au fost realizate materiale promoționale, emisiuni, articole și reportaje despre activitățile și rezultatele proiectului.

Potrivit Irinei Selezniova, proiectul are o durabilitate accentuată, cetățenii din cele patru localități partenere vor resimți încă mult timp rezultatele devenind și mai activi:

Irina Selezniova, director executiv al A.O. ʺCentrul European PRO Europaʺ

Acest material este realizat în cadrul proiectului „AGREED – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA Europa, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de NED – Fondul Național pentru Dezvoltare