Spații publice din Telenești amenajate, datorită mobilizării comunității și sprijinul UE

Proiectul ”Dezvoltare comunitară prin consolidarea cooperării dintre APL și OSC” a fost implementat de A.O. ʺAsociația Băștinașilor din orașul Telenești “Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni” în perioada iulie-decembrie 2020. A fost realizat în cadrul proiectului „AGREED – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA în cooperare cu Clinica Juridică Universitară și Agenția de Dezvoltare Locală Moldova și co-finanțat de Uniunea Europeană. 

Motivul implementării acestui proiect este dorința de cooperare în comunitate în orașul Telenești, și în cadrul proiectului dat scopul principal a fost consolidarea relației dintre APL-ul local și societatea civilă dar și dorința de a mobiliza comunitatea pentru o dezvoltare locală durabilă prin amenajarea spațiilor publice.

Potrivit echipei de implementare a proiectului merită de remarcat parteneriatul cu Primăria Telenești. Partenerii împreună au identificat terenurile ce urmează a fi amenajate. A fost lansată o campanie de strângere de fonduri. Organizatorii și-au propus ca fiecare sector beneficiar al proiectului să adune câte douăzeci mii lei, bani direcționați spre achiziționarea unor elemente ale terenurilor de joc. Acest fapt va duce la păstrarea bunurilor terenurilor de joacă de către cetățeni, din motiv că au contribuit și ei.

Au fost realizate mai multe ședințe atât pe sectoare cât și împreună. Comunicarea cu beneficiarii au influențat pozitiv lucrările de amenajare, pentru că  utilizarea terenurilor amenajate au căpătat o mai largă utilizare în comparație cu conceptul inițial.

Pentru viitor aceste terenuri vor fi extinse prin instalarea de noi echipamente, la moment terenurile date servesc ca spații pentru organizarea de mici ședințe din carier, asigură un habitat de cooperare între generații, este un spațiu liber unde atât maturii cât și copii pot desfășura activități în aer liber. Potrivit echipei de realizare a proiectului activitățile realizate sunt în conformitate cu Strategia locală de dezvoltare locală a orașului Telenești, dezvoltată în anul 2020.

Coordonatoarea proiectului, Diana Năstas, consideră acest proiect un adevărat succes și a declarat pentru EcoFM, că înainte ca organizația să aplice la vre-un proiect neapărat consultă APL-ul local și cetățenii din comunitate:

Diana Năstas, coordonatoare proiect

Acest material este realizat în cadrul proiectului „AGREED – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA Europa, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de NED – Fondul Național pentru Dezvoltare