„Stăm la marginea prăpastiei”: ONU anunță apropierea unei catastrofe de mediu

ONU a declarat că Pământul se îndreaptă spre o catastrofă de mediu, iar anul trecut a fost o perioadă fără precedent de vreme extremă și dezastre climatice. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunțat acest lucru în discursul său. Potrivit ONU, concentrația de dioxid de carbon a atins un nou nivel maxim – cu 148% peste nivelul preindustrial. Acesta este cel mai înalt nivel din ultimii 3 milioane de ani.

„Anul trecut a fost cu 1,2 grade Celsius mai fierbinte decât în timpurile preindustriale – periculos de aproape de limita de 1,5 grade stabilită de comunitatea științifică”, a declarat acesta. „Încă ne îndreptăm spre o creștere catastrofală a temperaturii de 2,4 grade până la sfârșitul secolului”.

„Suntem cu adevărat la marginea prăpastiei”, a spus Guterres. Țările, care reprezintă 73% din emisii, s-au angajat să atingă zero emisii până în 2050, a adăugat el.

„Concluzia este că până în 2030 trebuie să reducem emisiile globale cu 45% comparativ cu nivelurile din 2010, pentru a ajunge la zero emisii până în 2050”, a explicat secretarul general al ONU.