Folha de S. Paulo: Un grup de actori și muzicieni i-au cerut lui Biden să nu încheie acorduri climatice cu Bolsonaro

Un grup de personalități culturale americane și braziliene au trimis un apel către președintele american Joe Biden cu o cerere de a nu încheia acorduri de mediu cu actualul guvern brazilian, condus de Jair Bolsonaro, până când va exista o reducere reală a defrișărilor pădurilor ecuatoriale din Amazon. Acest lucru a fost raportat marți de ziarul Folha de S. Paulo.

„Este necesară o acțiune urgentă pentru a aborda amenințările la adresa Amazonului, a climei și a drepturilor omului, dar un acord cu Bolsonaro nu este o opțiune. Decât să ieșiți cu promisiuni sau să alocați fonduri”, – ediția citează textul mesajului .

Printre cei care au semnat apelul se numără actorul de la Hollywood și activistul eco Leonardo DiCaprio, colegii săi Alec Baldwin, Joaquin Phoenix, Orlando Bloom, Jane Fonda și Sigourney Weaver, muzicienii Katy Perry și Roger Watters. Pe partea braziliană, a fost semnat de muzicienii Caetano Veloso, Gilberto Gil, actorii Sonia Braga și Wagner Moura și alții. Toți îl acuză pe Bolsonara de faptul că sub el a crescut rata tăierii ilegale a pădurilor ecuatoriale tropicale din Amazon, au crescut incursiunile așa-numiților căutători și tăietori  negrii pe teritoriul populației indigene din regiune și drepturile ecologiștilor locali au fost încălcate în mod sistematic.

La începutul lunii aprilie, aproximativ 200 de asociații publice din Brazilia i-au trimis lui Biden o scrisoare prin care îi cereau să nu încheie acorduri cu guvernul Bolsonaro, deoarece, în opinia lor, nu are nicio legitimitate să reprezinte Brazilia.

Menționăm că Președintele SUA Joe Biden, înaintea viitoarei reuniuni la nivel climatic din 22-23 aprilie, intenționează să anunțe planuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din atmosferă în  cu aproape jumătate până în 2030. Acest lucru a fost raportat marți de The New York Times, citând surse din administrația președintelui american.

După cum precizează publicația, în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul Acordului de la Paris privind clima, Statele Unite trebuie să reducă nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră cu 28% față de volumul înregistrat în 2005. Acum, Biden va anunța că Statele Unite intenționează să realizeze o reducere de 50% a acestui indicator. Planurile Statelor Unite, speră Casa Albă, vor mobiliza alte țări să își asume noi angajamente pentru protecția climei la viitoarea reuniune la nivel înalt.

Statele Unite intenționează să organizeze un summit internațional privind combaterea schimbărilor climatice în perioada 22-23 aprilie. 40 de lideri mondiali au fost invitați la aceasta.