O nouă specie de broască marsupială a fost descoperită în Pădurea Amazoniană

Serviciul de Stat pentru Conservarea Teritoriilor Naturale a anunțat descoperirea unei noi specii de broască marsupială în jungla amazoniană din Peru.

Noua specie aparține genului de broaște de copac marsupiale (Gastrotheca) fără coadă, care trăiesc în America de Sud și Centrală. Reprezentanții speciei sunt de obicei destul de mici – lungimea corpului variază între 2 și 10 centimetri. Broasca descoperită de cercetători a fost numită Gastrotheca gemma.

Specia descoperită diferă de toate rudele sale prin pielea groasă și granuloasă pe spate, spatele verde fără desen, irisul turcoaz și burta fără pete. Pielea acestor animale are rolul de organ respirator, iar pielea de pe abdomen este subțire și permite amfibianului să absoarbă umezeala de pe frunzele de-a lungul cărora se mișcă.

Se raportează că descoperirea a fost făcută ca parte a unui studiu al pădurii tropicale montane din lanțul muntos Kolan. Oamenii de știință au descoperit  broasca între 3136 și 3179 metri deasupra nivelului mării în nord-estul Peru.

Parcul Național Cordillera de Colan, unde a fost făcută descoperirea, acoperă o suprafață de peste 39.000 de hectare și include șase zone cu natură sălbatică pe cale de dispariție. Zona are o mare importanță biologică, deoarece găzduiește mai multe specii endemice.