Biden afirmă că SUA și Japonia intenționează să atingă zero emisii până în 2050

Statele Unite și Japonia s-au angajat să ajute țările în curs de dezvoltare din regiunea indo-pacifică să dezvolte energie verde și s-au angajat să atingă zero emisii până în 2050. Acest lucru a fost afirmat vineri de președintele american Joe Biden la o conferință de presă în urma summit-ului americano-japonez.

Potrivit lui Biden, Washingtonul și Tokyo sunt hotărâți să „ia măsuri decisive pentru a contracara amenințarea schimbărilor climatice”. „Săptămâna viitoare [22-23 aprilie] vom găzdui un summit climatic. Primul ministru japonez Yoshihide Suga intenționează, de asemenea, să participe”, a spus președintele SUA. „SUA și Japonia se angajează să atingă zero emisii până în 2050”.

Statele Unite și Japonia, a menționat șeful Casei Albe, intenționează „să lucreze pentru a avansa dezvoltarea tehnologiilor de energie curată și pentru a ajuta țările indo-pacifice, în special țările în curs de dezvoltare, să producă energie regenerabilă și să elimine emisiile de hidrocarburi”.

„Intenționăm să lucrăm împreună în multe domenii. Asigurăm securitatea și fiabilitatea rețelelor 5G, sporind cooperarea în sectorul aprovizionării în sectoare critice, cum ar fi semiconductorii, inteligența artificială”, a adăugat Biden.

Recent Statele Unite și China, într-o declarație comună privind combaterea schimbărilor climatice, și-au exprimat disponibilitatea de a contribui la punerea în aplicare a Acordului de la Paris. După cum sa menționat în declarația Departamentului de Stat difuzată sâmbătă, documentul a fost convenit în urma unei întâlniri la Shanghai între trimisul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, cu omologul său chinez Xie Zhenhua.

Președintele Republicii Coreea, Moon Jae In va participa la summitul multilateral privind schimbările climatice, a anunțat luni la Seul un purtător de cuvânt al administrației liderului sud-coreean.

Decizia cu privire la participarea președintelui rus Vladimir Putin la viitoarea reuniune la nivel climatic  va fi luată după o analiză aprofundată a modului în care va fi organizat evenimentul și cine îl va modera. Acest lucru a fost declarat de secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov în programul „Moscova. Kremlin. Putin” de pe postul TV „Rusia-1”, răspunzând la întrebările jurnalistului Pavel Zarubin.

Anterior, s-a anunțat că președintele SUA, Joe Biden, a invitat 40 de lideri mondiali la summit-ul climatic, pe care îl organizează pe 22 și 23 aprilie. Summitul virtual va fi transmis în direct.