Schimbările climatice au împiedicat creșterea productivității agricole

Din anul 1962 până în 2015, pe fondul schimbărilor climatice globale, productivitatea globală a factorilor agricoli la nivel mondial a scăzut sub o  medie de 20,8%. În cele mai vulnerabile regiuni – Africa, America Latină și Caraibe – aceasta a reprezentat 26-34% din valorile așteptate,ne informeaz un articol publicat în revista Nature Climate Change.

În ultimii 150 de ani, temperatura medie globală a crescut cu mai mult de un grad Celsius. Acest lucru reprezintă o amenințare potențială pentru productivitatea agricolă, care depinde în mare măsură de condițiile meteorologice. Este dificil să se judece impactul cumulativ al schimbărilor climatice globale asupra acestui sector al economiei – cercetarea se reduce de obicei la randamentul principalelor culturi de cereale, care reprezintă nu mai mult de 20% din producția agricolă primară netă. Recolta lor caracterizează slab relația dintre productivitate și schimbările climatice: fermierii pot menține randamente ridicate cheltuind mai multe resurse ca răspuns la temperaturi mai ridicate.

Oamenii de știință conduși de Ariel Ortiz-Bobea de la Universitatea Cornell au evaluat modul în care schimbările climatice au afectat productivitatea generală a factorilor (adică toți factorii care afectează producția, cu excepția forței de muncă și a capitalului) din agricultura din întreaga lume în ultimii 50 de ani. Pentru a face acest lucru, au folosit  bazele de date ale serviciului de cercetare economică USDA și FAO care acoperă agricultura din 172 de țări din 1962 până în 2015.


Răspunsul creșterii productivității totale a factorilor la modificările valorilor medii ale temperaturii (a) și precipitațiilor (b) în timpul sezonului de creștere. Ariel Ortiz-Bobea și colab. / Nature Climate Change, 2021

Media globală a productivității totale a factorilor s-a dublat mai mult decât din 1962. Agricultura a devenit semnificativ mai productivă datorită dezvoltării tehnologiilor de reproducere, irigații și creșterii pe scară largă a disponibilității îngrășămintelor. Cu toate acestea, autorii studiului au concluzionat că creșterea productivității în aproape toate regiunile a fost constrânsă de efectele schimbărilor climatice globale. Pe fondul lor, productivitatea totală a factorilor agricoli în ultimii 53 de ani a scăzut (sau, mai exact, a existat o lipsă de creștere) cu o medie de 20,8 la sută, iar din 1989 până în 2015 declinul a fost mai accentuat decât din 1962 până în 1988. În Africa, America Latină și Caraibe, daunele au fost mai mari, cu 26-34%. Oamenii de știință au remarcat că rezultatele muncii lor nu ar trebui interpretate ca o estimare a pierderii de profit cauzate de arderea combustibililor fosili – la urma urmei, a fost unul dintre factorii principali ai revoluției verzi. Autorii au subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a menține o productivitate agricolă ridicată într-un climat în schimbare.


Impactul schimbărilor climatice antropice asupra productivității agricole la nivel global, regional și național. Ariel Ortiz-Bobea și colab. / Nature Climate Change, 2021