La Gura Bîcului a fost inaugurat Spațiul Civic – instrument pentru promovarea principiilor participării democratice

A.O. „Mugurașii de la Bâcʺ din localitatea Gura Bîcului a reușit împreună cu comunitatea să amenajeze un spațiu civic destinat locuitorilor în cadrul proiectului „Spațiul civic – un instrument pentru promovarea principiilor participării democratice în localitatea Gura Bâculuiʺ, din cadrul programului ” Agreed Project – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA (Association of Local Democracy Agencies).

Ideea proiectului a venit de la grupul de cetățeni activi din localitate, crearea unui loc de întâlniri pentru cetățenii din comunitate pe diverse interese, sau loc pentru consultarea unor probleme comunitare ale satului. Cu acest scop, în cadrul proiectului, lângă biblioteca publică a fost amenajat spațiul civic pentru localitatea Gura Bâcului. Aici au loc întâlniri cu cetățenii pe diferite subiecte sau pur și simplu cetățenii se odihnesc petrcând timpul cu copii.

În incinta spațiului civic pentru localitatea Gura Bâcului, există un ungheraș media, în care cetățenii pot găsi toate publicațiile la care este abonată biblioteca din localitate.  De asemenea un buletin este editat lunar cu scopul de a informa comunitatea cu deciziile consiliului local și ale primarului. Aici sunt compiutere conectate la internet care conține baza ședințelor filmate ale consiliului local. Grație amplasării centrale a spațiului civic, se înregistrează un flux mare de vizitatori. Tot aici au loc ședințele grupurilor de inițiative civice.

În cadrul proiectului au fost realizate ateliere de instruire unde tinerii au fost inițiați în scrierea de proiecte, a fost constituit grupul de inițiativă ʺTINERII PENTRU SCHIMBAREʺ.

Un alt rezultat a proiectului a fost implimentarea programului de bugetare participativă, aflat la ediția II, susținut de consiliul local Gura Bâcului,  prin sensibilizarea populației cu conceptul de transparență decizională.  Grație bugetării participative în localitate exista câteva inițiative comunitare care soluționează anumite probleme sectorilale a cetățenilor, care în rezultat vor implica anumite grupuri de inițiativă cu susținerea administrației locale în soluționarea problemelor date.

Svetlana Palii, Președintele A.O. ʺMugurașii de la Bîcʺ consideră că proiectul dat a deschis o nouă etapă a conlucrării APL-ului cu societatea civilă și consideră proiectul ca fiind unul durabil:

Svetlana Palii, Președintele A.O. „Mugurașii de la Bîcʺ

Acest material este realizat în cadrul proiectului „AGREED – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA Europa, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de NED – Fondul Național pentru Dezvoltare