Studiu:Europa suferă de cea mai severă secetă din ultimii 2000 de ani

Cercetările au stabilit că cea mai gravă perioadă de secete și valuri de căldură din Europa, este seria din 2014, cea mai extremă din ultimii 2000 de ani.  Studiul a examinat inelele copacilor din epoca romană, titrează The Guardian.

Pentru comparație, au fost analizate 27.000 de inele de arbori a 147 de stejari. Pentru aceasta, au fost studiați stejari vii din secolul trecut, lemn din clădiri vechi, precum biserici, stejar medieval, care a fost depozitat în sedimente fluviale sau în albii de pietriș, precum și lemn care a fost folosit la construirea fântânilor în perioada  Imperiului Roman.

Savanții au declarat că încălzirea globală a fost cea mai probabilă cauză a frecvenței majorate a valurilor de căldură extreme.

Valurile de căldură au fost devastatoare, provocând moartea timpurie a mii de oameni, distrugând recoltele și provocând incendii, au declarat cercetătorii.

Studiul a demonstrat că frecvența ridicată a secetelor recente din Europa a fost fără precedent chiar și în comparație cu secetele istorice severe, cum ar fi seceta din epoca Renașterii de la începutul secolului al XVI-lea.

 Climatologii prognozează valuri de căldură și secete mai extreme și mai frecvente în viitor.