În urma încălzirii globale tropicile pot deveni nepopulate

O creștere a temperaturii medii a aerului la tropice, chiar și cu 1,1-1,3 grade, devine critică pentru oameni. Acest lucru a fost declarat de climatologii de la Universitatea Princeton, care au analizat un șir de date din anumite modele climatice. Rezultatele cercetării sunt publicate în Nature Geoscience.

Se știe că capacitatea corpului de a evapora umezeala duce la răcirea naturală și ajută o persoană să mențină echilibrul de temperatură al corpului său. Dar dacă umiditatea mediului este prea mare, atunci procesul de evaporare va deveni mai dificil. În condiții de temperaturi ridicate ale aerului și umiditate ridicată, caracteristice pentru regiunile tropicale, limitele de adaptare ale corpului uman vor fi atinse mai repede.

Pentru a determina temperatura ținând cont de umiditate, se folosește  termometru umed . De îndată ce temperatura „umedă” atinge 35 de grade Celsius – este practic egală cu temperatura corpului, în aceste condiții o persoană nu mai poate transpira și, prin urmare supraviețuirea în astfel de condiții este discutabilă.

Climatologii din Princeton au examinat 22 de zone climatice și au descoperit că între 20 de grade nord și 20 de grade latitudine sudică, temperaturile umede ar ajunge  la 35 de grade pe parcursul a trei ore pe zi, în condițiile creșterii anuale a temperaturii medii cu 1,5 grade Celsius. Acest lucru duce la supraîncălzirea cronică, care afectează nu numai bunăstarea și performanța oamenilor, ci și sănătatea acestora. Supraîncălzirea prelungită duce la tulburări ale sistemului cardiovascular, circulator, nervos și respirator.

Încălzirea va afecta și economia, crescând nevoia de energie electrică pentru o utilizare mai activă a aparatelor de aer condiționat.

Aceste rezultate indică faptul că limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius va împiedica majoritatea țărilor tropicale să atingă limita de adaptare umană.