David Attenborough: Schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa securității globale

Concentrația de dioxid de carbon în atmosfera pământului a atins niveluri care nu au fost prezente de milioane de ani, a declarat cercetătorul naturalist britanic și jurnalistul de televiziune David Attenborough.

Mesajul său video a fost prezentat înainte de reuniunea Consiliului de Securitate al ONU pe tema climatului și securității.

„În ultimii 150 de ani, lumea s-a încălzit în medie cu puțin mai mult de un grad Celsius, iar acum atmosfera noastră conține o concentrație de dioxid de carbon care nu a mai fost de milioane de ani”, a declarat Attenborough.

„Vă rugăm să nu faceți  greșeli. Schimbările climatice sunt cea mai mare amenințare la adresa securității cu care s-a confruntat vreodată omul modern”, a spus naturalistul de renume mondial.

Potrivit acestuia, dacă lumea recunoaște schimbările climatice ca o amenințare globală la adresa securității, „așa cum este cu adevărat”, atunci oamenii au șansa de a acționa în timp util.

„Schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa securității globale, care poate fi abordată doar printr-un nivel de cooperare globală fără precedent”, a adăugat el. În opinia sa, aceasta este o amenințare care ar trebui să unească țările.

Potrivit acestuia, vorbim despre amenințarea unei creșteri a temperaturii globale, „devastarea oceanelor”, schimbarea condițiilor meteorologice din întreaga lume, care pot transforma pădurile în deșerturi, pot inunda orașe și pot duce la exterminarea unui număr imens de creaturi.

„Orice am face acum, unele dintre aceste amenințări vor deveni fără îndoială o realitate în câțiva ani, vor perturba stabilitatea întregii lumi”, a spus Attenborough.

„Dacă continuăm pe calea actuală, ne confruntăm cu prăbușirea a tot ceea ce ne păstrează securitatea: producția de alimente, accesul la apă dulce”, a spus el, adăugând că temperatura optima pentru viață se va schimba și că lanțurile alimentare ale oceanului vor fi perturbate.