Secretarul general al ONU a cerut tuturor țărilor să prezinte planuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

Planurile naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ar trebui pregătite de toate țările lumii înainte de sfârșitul anului, pentru a asigura succesele vizibile în lupta împotriva schimbărilor climatice într-un deceniu. Acest lucru a fost anunțat marți de secretarul general al ONU, António Guterres, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al organizației mondiale.

„La viitoarea conferință climatică de la Glasgow, trebuie să lansăm un deceniu de reforme. Acest lucru necesită ca toate statele membre ONU, cu mult înainte de noiembrie, când va avea loc conferința, să prezinte planuri naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră care ne va permite  să reducem emisiile până în 2030 cu 45% față de 2010 „, a declarat Guterres.

El a mai a subliniat, de asemenea, necesitatea de a oferi asistență imediată țărilor care se confruntă deja cu impactul schimbărilor climatice. A menționat că, în ultimii ani, insule întregi au trecut sub apă în Oceanul Pacific, ceea ce i-a obligat pe locuitori să caute o nouă casă. În Afganistan, unde 40% din populație trăiește din muncă în agricultură, seceta a generat recolte mai mici, iar foamea îi împinge pe oameni să se alăture bandiților și teroriștilor.

Secretarul general al ONU a cerut, de asemenea, comunității mondiale să ia măsuri pentru a anticipa consecințele sociale ale schimbărilor climatice – pentru a consolida lupta împotriva sărăciei, a asigura securitatea alimentară și a proteja oamenii de strămutarea forțată. „Respectarea drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor, statul de drept, acceptarea tuturor grupurilor de populație în diversitatea lor sunt punctele cheie pentru rezolvarea crizei climatice și crearea unei societăți stabile și pașnice”, a adăugat Guterees.

Dezbaterea climatică a Consiliului de Securitate al ONU este găzduită de președinția britanică. Subiectul combaterii schimbărilor climatice a câștigat o relevanță deosebită pe site-ul ONU în ultimele săptămâni datorită revenirii Statelor Unite la Acordul de la Paris.