Secretarul general al ONU, Guterres, a numit revenirea Statelor Unite la Acordul de la Paris un moment cheie pentru protecția climei. Biden s-a angajat să facă din Statele Unite o țară de frunte în lupta împotriva încălzirii globale.
În urma retragerii SUA din Acordul de la Paris în perioada fostului președinte Donald Trump, SUA și-a restabilit oficial participarea la acest tratat internațional. Potrivit ONU, de vineri, 19 februarie, Statele Unite au finalizat procedura de revenire pe lista părților la acordul din 2015. Secretarul general al ONU, António Guterres, a numit evenimentul un „moment cheie” pentru protecția durabilă a climei pământului.
Guterres a salutat, de asemenea, măsurile luate deja de administrația președintelui SUA Joe Biden pentru a îmbunătăți politicile americane de protecție a climei, inclusiv anularea mai multor decizii luate de administrația Trump.
Joe Biden a numit întoarcerea la Acordul de la Paris una dintre cele mai urgente sarcini și a lansat acest proces în prima zi de funcție pe 20 ianuarie. Pe 19 februarie, termenul de 30 de zile pentru revenirea la acord a expirat.
Statele Unite sunt al doilea cel mai mare emițător de „gaze cu efect de seră” din lume după China, cu o populație semnificativ mai mică. Biden a promis că va face din America una dintre țările de frunte în lupta împotriva încălzirii globale. Pentru a-și sublinia seriozitatea, el l-a numit pe fostul secretar de stat John Kerry drept trimis special pentru protecția climei de la Casa Albă. Kerry și Guterres vor participa la o ceremonie care va marca revenirea Statelor Unite la Acordul de la Paris.
Scopul acestui document este de a limita încălzirea globală la mult sub două grade. Cu toate acestea, măsurile pe care statele le-au planificat până acum sunt departe de a fi suficiente pentru a atinge acest obiectiv.