În rezultatul proiectului AGREED la Cimișlia crește gradul de participare la programul „Bugetul Inițiativelor Civice”

A.O. „Dezvoltare prin implicareʺ a implimentat proiectul  „Implicare pentru o guvernare transparentă și participativă în orașul Cimișliaʺ  din cadrul programului ” AGREED Project – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA (Association of Local Democracy Agencies).

Proiectul a cuprins orașul Cimișlia și satele care sunt parte: Dimitrovca, Bogdanovca Nouă și Bogdanovca Veche, unde a fost promovat programul „Bugetul inițiativelor civice”, program promovat de primăria orașului dar puțin popular printre locuitori. Programul presupune implimentarea inițiativelor locale mici atât cu suportul cetățenilor cât și cu suportul primăriei Cimișlia.

Pe parcursul implementării proiectului au fost organizate instruiri pentru grupuri de cetățeni din diferite sectoate ale orașului și din satele sus numite. Au fost realizate șapte instruiri. Ca rezultat al instruirilor au fost formate șapte grupuri de inițiativă locală care au completat formularele de aplicare pentru bugetul de inițiative civice. Ele conțineau activități ce țineau de amenajarea de teritorii, salubrizare, voluntariat, oformarea de fântâni sau terenuri de joacă.

După aplicarea acestor formulare consiliul local a mai adăugat 90 mii lei la bugetul inițiativelor cetățenești pentru a acoperi toate inițiativele propuse, astfel toate obținând finanțare.

Harta aplicațiilor la Bugetul Inițiativelor Civice 2020

A.O. „Dezvoltare prin implicareʺ a consultat și susținut realizarea inițiativelor civice a tuturor cele șapte grupuri, pentru că programul prevede nu doar aplicare inițiativelor dar și implicare în faza lor de implementare.

Vasile Isidor, directorul executiv al A.O. „Dezvoltare prin implicareʺ a declarat pentru EcoFM, că proiectul ʺImplicare pentru o guvernare transparentă și participativă în orașul Cimișliaʺ s-a bucurat și de o bună vizibilitate:

Vasile Isidor, director executiv al A.O. „Dezvoltare prin implicareʺ

A fost elaborat și un pliant unde au fost descrise toate activitățile realizate și au fost prezentate ca bune practici. La moment primăria orașului Cimișlia, ca rezultat al interesului din partea grupurilor de inițiativă a majorat bugetul destinat inițiativelor la un milion de lei.

Despre alte activități realizate în cadrul proiectului Vasile Isidor a comunicat următoarele:

Vasile Isidor, director executiv al A.O. „Dezvoltare prin implicareʺ

Acest material este realizat în cadrul proiectului „AGREED – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA Europa, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de NED – Fondul Național pentru Dezvoltare