Emisiile celor mai frecvenți freoni în ultimii 3 ani au scăzut cu 30%

Ecologiștii au stabilit că emisiile globale ale celor mai frecvente două tipuri de freoni, CFC-11 și CFC-12, au scăzut cu aproximativ o treime în 2018-2020. Unul dintre motive a fost succesul autorităților din China în lupta împotriva producției ilegale a acestor substanțe chimice, afimă revista științifică Nature.

Freonii sunt substanțele gazoase care sunt utilizate în unitățile de refrigerare, precum și agenții de spumare și solvenții. Cercetările arată că freonii cu clor și brom din compoziție distrug stratul de ozon din atmosfera Pământului. În plus, aceste gaze sunt implicate în producerea efectului de seră – în acest sens, sunt de câteva mii de ori mai active decât dioxidul de carbon.

După lungi negocieri internaționale, producția și utilizarea celor mai periculoși freoni au fost interzise în aproape toate țările lumii după ratificarea Convenției de la Viena din 1985 pentru protecția stratului de ozon și a Protocolului de la Montreal. Acum cinci ani, cercetările oamenilor de știință din Statele Unite au demonstrat pentru prima dată că, că datorită acestor măsuri, găurile de ozon au început să scadă.

Puțin mai târziu, ecologiștii au stabilit că concentrația celor mai frecvente două tipuri de freon, CFC-11 și CFC-12, poate scădea mai lent decât au prezis modelele teoretice. Cercetătorii au legat această încetinire de producția ilegală de freoni în China și alte țări asiatice, ceea ce a determinat autoritățile chineze să inspecteze multe fabrici industriale din nord-estul țării și să închidă mai multe fabrici ilegale.

Într-un nou studiu, profesorul Matt Rigby de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) a evaluat cât de eficiente au fost aceste măsuri. Oamenii de știință au urmărit modul în care emisiile de CFC-11 și CFC-12 s-au schimbat în apropierea granițelor Chinei și din întreaga lume în ultimii trei ani.

În cursul activității lor, cercetătorii au folosit datele din perioada 2017-2020 colectate de stațiile meteo din întreaga lume, precum și măsurătorile efectuate de oamenii de știință sud-coreeni și japonezi în aceeași perioadă. S-a dovedit că, datorită acțiunilor autorităților chineze, emisiile au început să scadă mai repede decât propriile prognoze.

Conform studiului, comparativ cu 2017, volumul acestora a scăzut cu aproximativ 18 mii tone. Ca urmare, în ultimii trei ani, emisiile globale de CFC-11 și CFC-12 au scăzut cu aproximativ o treime.

Oamenii de știință nu exclud faptul că mulți freoni produși ilegal rămân pe teritoriul Chinei – pot fi conținuți în materiale de construcții, aparate de uz casnic și produse industriale. Acest lucru ar trebui luat în considerare la pregătirea previziunilor pentru starea stratului de ozon și la căutarea scurgerilor ilegale de freon ulterioare.

„Este important să înțelegem că, chiar dacă producția ilegală de freoni s-a oprit complet, doar o mică parte din aceștia au intrat în atmosferă. Restul stocurilor de CFC-11 și CFC-12 sunt ascunse în materialele izolante și aparatele de uz casnic, de unde vor intra în atmosferă timp de mai multe decenii „, – a rezumat Rigby.