Banca Centrală Europeană va crea un centru pentru schimbările climatice

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să creeze un centru special pentru schimbările climatice, al cărui scop principal va fi coordonarea activității diferitelor departamente ale băncii în domeniul politicii climatice. Acest lucru este menționat într-un comunicat de presă al instituției financiare, publicat pe site-ul său.

„Schimbările climatice au un impact asupra tuturor domeniilor politicii noastre”, – a declarat șefa BCE Christine Lagarde. „Centrul pentru schimbările climatice reprezintă structura de care avem nevoie pentru a aborda această problemă urgent și decisiv”, a adăugat ea. Noua unitate, conform comunicatului de presă, va modela și ghida agenda BCE privind schimbările climatice, bazându-se pe expertiza savanților care lucrează deja pe probleme legate de acest domeniu.

Se așteaptă ca centrul să aibă aproximativ 10 angajați care vor lucra împreună cu alți angajați ai băncii. Departamentul va fi condus de șeful BCE, care supraveghează activitățile autorității de reglementare în domeniul schimbărilor climatice și al finanțelor durabile. Se așteaptă ca noua structură să înceapă să funcționeze la începutul anului 2021. Decizia de a înființa un astfel de centru, potrivit unui comunicat de presă, „reflectă importanța tot mai mare a schimbărilor climatice pentru economia și politica BCE, precum și necesitatea unei abordări mai structurate a planificării și coordonării strategice”.

La rândul său, economistul italian, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene Fabio Panetta, potrivit Reuters, a menționat că BCE ar trebui să ia în considerare efectele schimbărilor climatice în analiza sa economică și în implementarea de politici. „Prin efectuarea propriei analize a riscurilor financiare cauzate de schimbările climatice, bazată pe metodologii riguroase, BCE poate contribui la evaluarea corectă a acestora”, a conchis el.