La înălțime cu CALM 23.01.2021

PRIMARII BAT ALARMA – LACUNELE LEGISLAȚIEI PRIVIND CONFLICTUL DE INTERESE CONDUC LA ACTE ABUZIVE DIN PARTEA UNOR INSPECTORI ANI!

Agenția Națională de Integritate (ANI) a emis acte de constatare pe numele mai multor aleși locali pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Fără juriști la nivel local, cu legi interpretabile și multe situații când nu pot evita conflictul de interese, primarii sunt nevoiți să caute dreptatea în instanțe.

Cum ar trebui să procedeze primarii care au rude angajate în APL cu mult înaintea accederii lor în funcția de ales local? Deocamdată legislația le oferă două soluții – fie să le demită, chiar dacă acestea pot fi buni specialiști și nu au comis niciun prejudiciu sau ilegalitate, fie să își depună mandatul acordat de cetățeni. Totodată, Agenția Națională de Integritate, Guvernul sau Parlamentul nu întreprind nimic pentru a elimina aceste carențe legislative și pentru a nu permite plecarea din sistem a unor oameni care încă își mai văd viitorul acasă și chiar pun umărul la dezvoltarea comunităților lor și a țării.

Acesta, dar și alte subiecte abordăm în cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM” cu primarul Satului Nou, Cimișlia Eugenia Sîrghi; directorul executiv al CALM Viorel Furdui; primarul de Dobruja, Șoldănești, Victor Grosu: primarul de Bardar, Ialoveni Valeriu Rața; primarul de Sărata Veche, Fălești Maria Galiț și expertul CALM Alexandru Morcov.