The Guardian: Oamenii de știință prezic dispariția umanității din cauza indiferenței față de Planeta Pământ

Planeta Pământ se confruntă cu „un viitor teribil în care va exista o extincție în masă, nivelurile de sănătate se vor prăbuși și vor începe tulburări din cauza schimbărilor climatice”. Însăși existența speciei umane este amenințată de indiferență și inacțiune.

Potrivit The Guardian, un grup internațional de oameni de știință avertizează despre acest lucru într-un nou raport. Autorii avertizează că oamenii nu au realizat încă cât de acută este actuala criză climatică, precum și criza biodiversității.

Raportul a fost compilat de 17 experți, printre care profesorul Universității Stanford, Paul Ehrlich, precum și oameni de știință din Mexic, Australia și Statele Unite. Ei subliniază că Pământul este într-o formă mult mai proastă decât și-ar putea imagina majoritatea oamenilor, inclusiv unii oameni de știință.

„Amploarea amenințării la adresa biosferei și a tuturor formelor de viață, inclusiv a oamenilor, este de fapt atât de mare încât este dificil chiar și pentru unii experți informați să o înțeleagă”, afirmă raportul, publicat în revista Frontiers in Conservation Science. Raportul conține, de asemenea, referiri către 150 de studii privind provocările majore pentru mediul global.

Întârzierea dintre distrugerea naturii și consecințele unor astfel de acțiuni duce la faptul că oamenii nu realizează cât de mare este problema.

„Pentru cei mai mulți, este dificil să percepem amploarea acestor pierderi, în ciuda eroziunii constante a mediului civilizației umane”, se spune în raport.

Autorii avertizează că migrația în masă din cauza schimbărilor climatice, a noilor pandemii și a războaielor pentru resurse sunt inevitabile dacă nu acționăm acum. Aceștia explică faptul că nu încearcă să îndemne pe toată lumea să renunțe. Cu toate acestea, este timpul ca liderii mondiali să analizeze în cele din urmă starea planetei și să înceapă acțiunile necesare pentru a evita un viitor cumplit.

Abordarea multitudinii de astfel de probleme necesită schimbări fundamentale în capitalismul global, educație și egalitate de orice formă. Acest lucru va necesita abandonarea ideii de a urmări o creștere economică nesfârșită. De asemenea, trebuie de evaluat corect factorii de mediu și să nu mai fie utilizați combustibili fosili. Lobby-ul corporativ ar trebui să fie un lucru din trecut, iar femeilor ar trebui să li se ofere mai multe oportunități.