La Bilicenii Veci, participarea cetățenilor și finanțarea Uniunii Europene schimbă la față centrul localității

A.O. ʺSilent Generationʺ în parteneriat cu primăria satului Belicenii Vechi a implementat proiectul ʺNe dezvoltăm atunci când participămʺ, în cadrul programului ”Agreed Project – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA (Association of Local Democracy Agencies).

Proiectul dat a avut ca scop scop împuternicirea cetățenilor în procesul decizional și totodată la contribuirea la dezvoltarea infrastructurii locale prin activismul cetățenilor. Au fost realizate mai multe activități printre care crearea Comitetului local al cetățenilor din salul Belicenii Vechi, (douăzeci de persoane) care au beneficiat de un șir de sesiuni de instruire.

Despre rolul comitetului local, Igor Curca, directorul executiv al A.O. ʺSilent Generationʺ a declarat următoarele :

Igor Curca, director executiv A.O. ʺSilent Generationʺ

În cadrul proiectului membrii comitetului împreună cu cetățenii din comunitate au realizat diverse activități de voluntariat axate pe dezvoltarea și amenajarea unui parc din centrul localității. Dea lungul timpului, din cauza indiferenței și gestionării proaste, parcul respectiv s-a transformat într-o groapă de gunoi, situată în centrul localității, lângă biblioteca publică și orfelinat.

În urma activităților de voluntariat atât cu resursele oferite de ALDA cât și cu resursele acordate ca contribuție din partea localității s-a reușit amenajarea a 20 de ari, în rezultat a fost creat un loc de odihnă și recreere pentru întreaga localitate. Au fost amplasate 14 bănci, au fost montate 10 felinare moderne de iluminat public pentru parc, a fost realizat terasamentul zonei date unde a fost instalat peste 150 metri de pavaj. De asemenea grație proiectului a fost  instalată o scenă sub aer liber, unde vor fi organizate evenimente publice.

Igor Curca consideră că frumusețea și valoarea proiectului a costat în sinergia celor implicați în proiect:

Ca durabilitate a proiectului putem remarca inițiativa primăriei de a amplasa în parcul renovat un teren de joacă pentru copii și un loc de fitness pentru cei maturi. De asemenea primăria intenționează să acopere scena de vară cu scopul desfășurării de evenimente culturale locale. Remarcăm că în cadrul activităților de voluntariat a proiectului s-au implicat peste 100 de cetățeni activi, ceea ce a sporit efectul proiectului asupra comunității. Celor care au activat ca voluntari în cadrul proiectului au început să le pasă de lucrările care sa-u făcut și contribuie la protecția instalațiilor amenajate, realizând faptul că rezultatul final este o contribuție a lor. Astfel cetățenii păstrează, sunt mai responsabili față de ceea ce s-a realizat.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „AGREED – Activarea reformei guvernării pentru îmbunătățirea dezvoltării”, implementat de ALDA Europa, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de NED – Fondul Național pentru Dezvoltare