Participanții la One Planet au susținut crearea „Marelui Zid Verde” în Africa

Reabilitarea solurilor epuizate, conservarea biodiversității, crearea de locuri de muncă ecologice – acestea sunt obiectivele inițiativei Marelui Zid Verde pentru regiunea Sahel și Sahara. Donatorii au promis 14,2 miliarde de dolari pentru proiect în timpul summitului virtual One Planet. Acest lucru a fost anunțat de președintele francez Emmanuel Macron.

„Finanțarea suplimentară care a rezultat din abordări inovatoare va aduce atingerea obiectivelor Marelui Zid Verde mai aproape de reabilitarea a 100 de milioane de hectare de teren degradat până în 2030 și crearea a 10 milioane de locuri de muncă ecologice”, a declarat președintele mauritanian Mohamed Ould Ghazwani.

După cum a subliniat secretarul general António Guterres, restaurarea a 100 de milioane de hectare de teren epuizat va îmbunătăți securitatea alimentară, va crea locuri de muncă, va conserva biodiversitatea, va atenua schimbările climatice și va ajuta familiile să rămână pe linia de plutire.

Inițiativa Marelui Zid Verde a fost lansată în anul 2007. Este concepută, cu sprijinul tuturor părților interesate, pentru a ecologiza regiunea și a crea o nouă „minune a lumii” – un zid „verde” cu o lungime de 8000 km, care trece prin teritoriul a 11 țări: de pe coasta Atlanticului până la Marea Roșie. Toate se confruntă cu multe probleme: deșertificare, secetă, schimbări climatice, dispariția multor specii de plante și animale, sărăcie și nesiguranță alimentară.

Summitul One Planet, organizat de ONU cu sprijinul guvernului francez și al Băncii Mondiale, a oferit o oportunitate de creștere și accelerare a finanțării pentru un proiect de protejare a naturii într-o situație în care lumea rezolvă problemele cauzate de pandemia COVID-19. După cum ONU a subliniat în repetate rânduri, recuperarea după pandemie ar trebui să ducă la o viață mai bună.

„Avem ocazia să schimbăm lumea. Dar, pentru a realiza acest lucru și a face față cu succes COVID-19, trebuie să vă demonstrați solidaritatea la nivel global, spune șeful ONU Antonio Guterres. „Și Africa ar trebui să fie în centrul eforturilor noastre. La urma urmei, vă puteți proteja într-o situație de criză globală numai protejând pe toată lumea. „