Premierul japonez consideră că lupta împotriva schimbărilor climatice ar trebui să genereze creștere economică

Măsurile de combatere a schimbărilor climatice nu ar trebui asociate cu limitarea economică, deoarece acestea vor duce în cele din urmă la creșterea economică. Acest lucru a fost anunțat duminică de premierul japonez Yoshihide Suga în cadrul unei sesiuni a summitului G20 dedicată conservării ecosistemului planetei.

„Lupta împotriva schimbărilor climatice nu înseamnă limitarea creșterii economice. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea și să înțelegem că măsurile proactive de combatere a schimbărilor climatice vor transforma sistemul industrial, economia și societatea și, în cele din urmă, vor duce la o creștere economică rapidă” – a spus premierul japonez.

Suga a mai menționat că, pe lângă măsurile luate în lume pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, este necesar să nu uităm de eforturile de eliminare treptată a plasticului pentru a preveni poluarea în continuare a oceanelor.

G20 este o asociație informală a celor mai mari țări dezvoltate economic, care există din 1999. Include 19 state (Australia, Argentina, Brazilia, Marea Britanie, Germania, India, Indonezia, Italia, Canada, China, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, SUA, Turcia, Franța, Africa de Sud, Coreea de Sud, Japonia) și Uniunea Europeană. Potrivit Băncii Mondiale, țările G20 reprezintă 80% din PIB-ul mondial. Funcțiile de conducere a asociației în acest an sunt îndeplinite de Arabia Saudită.

Summitul G20 a avut loc anul acesta în perioada 21-22 noiembrie în formatul unei conferințe video. Principalele subiecte de discuție au constituit măsurile de combatere a pandemiei, precum și procesul de redresare economică globală.