Comunitatea internațională poate și trebuie să realizeze o decarbonizare completă a economiei globale până în anul 2050. Acest lucru a fost anunțat de secretarul general ONU Antonio Guterres, în cadrul celui de al treilea Forum Economic anual Bloomberg. Șeful ONU a propus introducerea activă a unei taxe pe emisiile de carbon, precum și abandonarea exploatării cărbunelui și abolirea subvențiilor pentru combustibilii fosili. El a menționat că astăzi majoritatea țărilor din lume și-au anunțat intenția de a atinge zero emisii până în 2050.
„Am auzit recent declarații promițătoare. Uniunea Europeană, Japonia și Republica Coreea, împreună cu alte 110 de țări, s-au angajat să fie neutre de carbon până în 2050. China a anunțat că va face acest lucru până în 2060 ”, a declarat Anton Guterres.
Secretarul general a propus reducerea impozitelor pe veniturile populației și preluarea mai multor impozite de la cei care poluează atmosfera cu gaze cu efect de seră. „Carbonul trebuie să aibă un preț. Zilele subvențiilor pentru combustibilii fosili s-au încheiat. Trebuie să abandonăm treptat și cărbunele ”, a spus Guterres.
El consideră că obiectivul realizării neutralității carbonului ar trebui integrat în toate strategiile economice și fiscale. Acest lucru va aduce transformări în industrie, agricultură, transporturi și sectorul energetic. Neutralitatea carbonului sau zero carbon înseamnă că emisiile de dioxid de carbon nu trebuie să depășească cantitatea absorbită de oceane și păduri. Amintind provocările și problemele actuale, Guterres a îndemnat să le rezolve prin eforturi comune.
„Lumea se confruntă acum cu o criză de sănătate, un dezastru economic și o urgență climatică. ONU și-a concentrat toate eforturile pe salvarea de vieți, prevenirea transmiterii virusului și atenuarea impactului COVID-19. Suntem dedicați unui pachet masiv de salvare pentru persoanele și țările cele mai vulnerabile. Ne străduim să încetăm focul la scară mondială și să luptăm împotriva dezinformării ”, a subliniat șeful ONU.
Potrivit lui Guterres, la moment toată lumea trebuie să învețe din pandemie și să lupte în același timp cu toate problemele, inclusiv inegalitatea socială. Pandemia actuală a demonstrat că într-o situație de urgență, omenirea poate gândi și acționa la scară largă, ceea ce înseamnă că este necesar să adere la astfel de principii, depășind alte crize.
„Cu toții ne concentrăm acum pe combaterea pandemiei și pe bună dreptate. Dar, depășind o criză, avem ocazia să găsim o cale de ieșire din alte posibile situații ”, a spus șeful ONU.