Greenpeace a cerut verificarea fiabilității vechilor centrale nucleare franceze

Filiala franceză a organizației internaționale de mediu Greenpeace a depus miercuri o petiție la Consiliul de stat împotriva Comitetului de securitate nucleară al țării. În cadrul acestuia, așa cum a raportat agenția France-Presse, organizația solicită un audit al impactului asupra mediului al programului comitetului de prelungire a duratei de viață a mai multor centrale nucleare franceze, care inițial aveau să expire.

„Nu au fost planificate controale de mediu la începutul actualelor audituri majore care vizează extinderea cu 10 ani a reactoarelor vechi de 40 de ani”, subliniază Greenpeace într-o petiție depusă la Consiliul de Stat. În același timp, organizația reamintește că Curtea de Justiție a Uniunii Europene aflată într-o situație similară a indicat deja Belgiei necesitatea „efectuării unui audit de impact asupra mediului în legătură cu lucrările la scară largă pentru prelungirea duratei de viață a centralelor nucleare”. Potrivit Greenpeace, Franța „s-a pus în afara legii” prin acțiunile sale actuale.

Verificările pentru extinderea funcționării reactoarelor au avut loc deja în Franța la centrala nucleară din Tricastena (departamentul Drome, din sudul  țării). Lucrările de verificare sunt deja efectuate la a doua unitate de putere a centralei nucleare din Buge, iar la sfârșitul lunii noiembrie vor începe la cel de-al patrulea reactor. Reactorul primei unități de putere, care își epuizase resursa, a fost oprit în anul 1994. Pentru a răci două dintre cele patru reactoare ale centralei nucleare, apa este utilizată din râul Rhône din apropiere, unul dintre cele mai mari din țară.