La Chișinău a avut loc seminarul „Inovații în domeniul cercetării mediului marin”

Centrul Regional de Mediu Moldova (REC Moldova), în calitatea sa de partener al proiectului „Promovarea inovației tehnologice în monitorizarea și modelarea mediului pentru evaluarea resurselor piscicole și a altor resurse acvatice vii” din cadrul Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, a organizat la Chișinău un seminar cu tema :”Inovații în domeniul cercetării mediului marin”.

Evenimentul a adunat on line și în format fizic specialiști în domeniu, care au analizat principalele inovații moderne în cercetarea mediului marin.  Aici au fost prezentate principalele obiective, activități și rezultatele așteptate ale proiectului TIMMOD, precum și informații despre starea actuală a implementării proiectului. Subiectele de bază au avut în prim plan aplicarea tehnologiilor moderne pentru monitorizarea și evaluarea resurselor piscicole și a altor resurse acvatice vii a Mării Negre. 

Dr.Elitssa Petrova, directorul Institutului de Resurse Piscicole din Bulgaria  a atras atenția asupra metodelor și instrumentelor pentru evaluarea resurselor non-piscicole (crustacee): un studiu cheie despre scoica albă de-a lungul coastei bulgare a Mării Negre.  Expertul  BDCA Valeri Penchev din Bulgaria a prezentat invitaților metoda utilizării dronelor marine USV cu o posibilă aplicație pentru monitorizarea mediului marin și evaluarea resurselor piscicole. În cadrul seminarului profesorul Ion Năvodaru s-a referit la problemele estimării pescuitului și stocurilor de pește din delta Dunării, România. Experții din Republica Moldova au expus la seminar principalele metode și instrumente de evaluare a stocurilor de pește  din râurile Prut și Nistru. Un interes deosebit printre cei prezenți a stârnit prezentarea partenerilor proiectului din Bulgaria care s-a referit la managementul integrat al zonei de coastă bazat pe ecosisteme, pentru dezvoltarea economiei albastre în Marea Neagră.

După seminar a urmat un atelier de lucru cu specialiștii din Republica Moldova, unde Victor Cotruță, director executiv REC, a venit cu o scurtă prezentare a proiectului TIMMOD și modul de derulare a acestuia.

Potrivit lui Victor Cotruță următoare etapă a proiectului se va axa pe identificarea  metotodologiilor și tehnologiilor moderne de evaluare a stocului de pește și resurselor non-piscicole.