Boris Johnson: Sper că SUA va acorda o atenție sporită problemelor schimbărilor climatice.

Primul ministru britanic Boris Johnson crede că Statele Unite, împreună cu Joseph Biden, care, potrivit principalelor media americane, a câștigat alegerile prezidențiale, vor acorda o atenție sporită problemelor schimbărilor climatice. Șeful guvernului britanic a declarat reporterilor acest lucru după ce a participat la o ceremonie de marcare a Memorial Day în Regatul Unit.

„Cu președintele Biden la Casa Albă, ar trebui să ne așteptăm la revenirea Americii pe poziția de lider global în problema schimbărilor climatice. După cum știți, Marea Britanie a fost prima țară  care a stabilit un obiectiv de emisii zero de gaze cu efect de seră până în 2050. Șperăm că acum președintele Biden va urma exemplul nostru și ne va ajuta să obținem rezultate bune la cea de-a 26-a Conferință a părților la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP-26), anul viitor, la Glasgow ”, a declarat Johnson.

Sâmbătă, The Washington Post a scris că Biden intenționează să semneze o serie de decrete imediat după preluarea mandatului pe 20 ianuarie, inclusiv reintegrarea la Acordul climatic de la Paris, pe care Washingtonul l-a retras în timpul administrației Trump.

Acordul de la Paris a fost adoptat la 12 decembrie 2015 în urma celei de-a 21-a conferințe a Convenției-cadru privind schimbările climatice. Țările participante au fost de acord să prevină creșterea temperaturii medii de pe planetă cu mai mult de două grade Celsius până în 2100 comparativ cu era preindustrială. Acordul, în special, prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.