Gazele utilizate la fabricarea spray-urilor, echipamentelor frigorifice, stingătoarelor cu spumă chimică, dar și pesticidele, distrug stratul de ozon. Efectul negativ se datorează atomilor de carbon, clor şi fluor, numite clorfluorcarburi și hidroclorfluorcarburi, care trăiesc peste un secol și au o amprentă considerabilă asupra încălzirii globale.
O unitate de triflorometan are o amprentă asupra scutului protector al planetei de mii de ori mai puternic ca dioxidul de carbon: o tonă de triflorometan are un efect de seră echivalent cu 14.800 tone de dioxid de carbon. Pentru comparație, pentru a absorbi 1 tonă de CO2, este nevoie de plantarea a 46 de copaci.
Numit și scutul Terrei, stratul de ozon protejează Pământul de radiațiile ultraviolete, care sunt de fapt și principala cauză a mai multor tipuri de cancer de piele, cataractelor și orbirii. Totodată, un strat redus de ozon duce la reducerea culturilor și, implicit, a cantității de hrană, ca urmare a micșorării frunzelor la plante, distrugerii vieții marine, a planctonului. Un efect economic ușor de detectat cu ochiul liber este degradarea unui număr impunător de materiale plastice utilizate în construcție, vopsele, ambalare etc.
Soluția este renunțarea la cât mai multe substanțe periculoase. Acest lucru nu numai că ajută la protejarea stratului de ozon al Pământului, dar contribuie și la lupta împotriva încălzirii globale de pe planetă.
„Guvernul Republicii Moldova, împreună cu Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, depune toate eforturile în vederea protecției stratului de ozon. În acest sens, Republica Moldova s-a obligat să eșaloneze suprimarea hidroclorofluorocarburilor până la eliminarea lor completă, până în anul 2040”, susține Victoria Jacot, consultantă principală, Secția Politici de Aer și Schimbări Climatice, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Din 2010, în țara noastră a demarat cea de-a doua etapă a unui proiect PNUD susținut de Fondul Multilateral pentru Implementarea Protocolului de la Montreal, care prevede introducerea tehnologiilor „prietenoase ozonului și climei”, precum şi suport tehnologic pentru sectorul frigorific și de condiționare a aerului.
Cu sprijiinul PNUD, două companii din Republica Moldova au beneficiat de suport financiar și au instalat echipament modern cu agent frigorific natural, pe bază de dioxid de carbon.
Din punctul de vedere al mediului înconjurător, CO2 este un agent frigorific foarte atractiv. Este o substanţă care există în mod natural și este utilizată în practică în mai multe cicluri de refrigerare. În calitate de agent de refrigerare, este cel mai eficient la temperaturi joase. Are proprietăţi excelente de transfer de căldură şi o eficienţă volumetrică ridicată. Astfel, multe produse pot fi congelate, implicând amprente mici de carbon.
Tehnologia pe dioxid de carbon este mai scumpă ca cea pe agenți frigorifici sintetici, dar în același timp este mai eficientă și mai economă.
Avantajele acestei tehnologii este eficiența energetică cu până la 40% și costul redus al agenților frigorifici. Un alt aspect important este rata mică de înlocuire a agentului frigorific din instalații, astfel reducându-se considerabil costurile de întreținere.
Una din companiile care au pilotat acest agent frigorific alternativ este FORWARD INTERNATIONAL, specializată în distribuția angro a produselor alimentare, inclusiv congelate.
„Am optat pentru CO2 pentru că acesta consumă mai puțină energie electrică și este ecologic și fiindcă la eliminarea sa din sistem nu dăunează stratului de ozon. În linii generale optăm pentru tehnologii mai noi, pentru că sunt mai eficiente și încercăm să ne debarasăm de cele vechi”, spune Daniel Baciu, manager logistică, S.R.L. FORWARD INTERNATIONAL.
Utilizarea de CO2 poate oferi avantaje în diverse domenii, cum ar fi: sectorul alimentar, sectorul industrial, pompe de căldură, transport cu refrigerare, răcitoare de servere şi de dulapuri electrice.
Și STS TRADING, care se ocupă de comerțul cu amănuntul a produselor alimentare, a apelat la tehnologia refrigerantă pe bază de CO2.
„A face comerț modern înseamnă a fi ecologic și eficient. CO2 nu afectează stratul de ozon, este non-toxic şi neinflamabil. Pentru noi este important ca clienții și lucrătorii noștri să știe ca noi suntem inovativi și avem grijă de mediul înconjurător, pentru că ne pasă”, explică Veronica Șterghite, directoare, S.R.L. STS TRADING.
Un efect imediat resimțit au fost vitrinele „mai aerisite”: „Noi folosim dioxidul de carbon la vitrine și diferența dintre tehnologiile vechi și acestea inovative este că frigiderele nu degajă atâta căldură ca până acum”, relatează antreprenoarea.
A utiliza agenți frigorifici ecologici începe a deveni un trend, spune inginerul Constantin Postu: „Deja toată lumea a trecut la agenții frigorifici ecologici pe bază de CO2, pe bază de amoniac. Respectiv, propunem și uneori și insistăm la trecerea la așa un tip de utilaj fiindcă sunt foarte multe avantaje. Ceea ce astăzi este o alegere, pe viitor utilajul pe agent ecologic, va fi o necesitate și o obligație.”
PNUD susține Republica Moldova din anul 2010 în eforturile sale de eliminare eșalonată a substanțelor care distrug stratul de ozon, prin elaborarea politicilor în domeniu și utilizarea în cadrul proiectelor-pilot a tehnologiilor și a agenților frigorifici alternativi.
„Datorită efortului global din care face parte și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, o mare parte din aceste substanțe au fost eliminate din așa sectoare ca cel frigorific, de condiționarea a aerului, din spray-uri și altele. Este o tendință pozitivă, care va culmina cu dezvoltarea și utilizarea pe larg a unor substanțe alternative, de refrigerare, naturale, prietenoase mediului”, afirmă Silvia Pana-Carp, coordonatoare de programe la PNUD Moldova.
Republica Moldova a devenit parte la Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon și a Protocolului de la Montreal în anul 1996. Protocolul de la Montreal prevede renunţarea treptată la utilizarea substanţelor care diminuează stratul de ozon.
Până în prezent, în lume, au fost scoase din producţie şi uz 99% de clorfluorcarburi care de fapt au un potenţial mare de distrugere a ozonului și au fost elaborate alternative în acest sens.
Sursa: PNUD Moldova
Este o metoda si mai ecolojica si eftina de tot.