Populația de leopard a fost restabilită în nordul Chinei

În nordul Chinei, populația de leopard a înregistrat ritmuri de creștere. Acest fapt a surprins foarte mult oamenii de știință. Savanții din universitățile din Peking (China) și Copenhaga (Danemarca) au raportat despre creșterea numărului și motivele creșterii populației de Panthera pardus în revista Integrative Zoology.

Majoritatea celor nouă subspecii de Panthera pardus se află în Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) și sunt pe cale de dispariție. Și faptul că în alte regiuni ale planetei numărul leoparzilor scade, iar în nordul Chinei, mai exact pe Platoul Loess, este în creștere, i-a surprins pe oamenii de știință.

„Știam că există leoparzi, dar nu știam câți sunt”, spune autorul studiului Bing Se. Biologii au instalat 52 de camere pe o suprafață de 784 de kilometri pătrați în munții din provincia Hebei. Au atașat camerele pe copaci la o înălțime de aproximativ jumătate de metru – unde se află traseele pisicilor sălbatice. Filmările s-au desfășurat zi și noapte timp de doi ani (2016-2017) – cercetătorii au descărcat înregistrările și au schimbat bateriile de cinci ori pe an.

Datorită înregistrărilor, biologii au stabilit numărul leoparzilor pe întreg platoul: în 2016 erau 88 de indivizi – în 2017 erau 110.

Aceasta este o dinamică de creștere foarte bună, scriu biologii în publicație, pe fondul faptului că numărul lor scade aproape peste tot. Motivul este activitatea umană. Conform estimărilor WWF, mai mult de 30% din habitatul lor a fost pierdut în anii 1990, inclusiv datorită faptului că terenurile arabile au apărut în locul pădurilor defrișate. În plus, de câțiva ani, leoparzii sunt tot mai vânați: oasele lor sunt folosite în medicina tradițională asiatică.

Dar ce a determinat creșterea populației de leopardi? După toate probabilitățile, se spune în articol, acesta este rezultatul implementării unui plan de către autoritățile chineze pentru restabilirea habitatului acestor animale. În ultimii cinci ani, pădurile au reînviat pe platou, iar căprioarele și mistreții s-au întors în zonă și apoi au apărut leoparzii.