În Japonia, pentru a proteja animalele de deșeurile din plastic, au fost propuse pungi comestibile

În orașul japonez Nara, au fost propuse pungi  din cutii de carton reciclate și tărâțe de orez. Invenția va face viața mai ușoară a căprioarelor din parcul local, care  mănâncă din mâinile oamenilor și mor din ce în ce mai mult după ce au consumat deșeuri din plastic. Noile pachete vor  putea fi mănâncate  fără a dăuna animalelor, potrivit BBC.

În ultimii ani, oamenii de știință au raportat în mod regulat despre daunele pe care deșeurile de plastic le provoacă naturii. În primul rând, locuitorii marini suferă mult, de la balene și delfini, care mor, sufocându-se de la plastic, până la cianobacterii fotosintetice, a căror creștere este afectată negativ de substanțele eliberate în timpul descompunerii polietilenei și clorurii de polivinil.

Plasticul este, de asemenea, periculos pentru locuitorii uscatului. Unul dintre locurile în care este cel mai ușor de verificat acest lucru este faimosul parc din orașul japonez Nara, una dintre principalele atracții ale țării. Aici trăiesc peste 1200 de cerbi Sika (Cervus nippon), care nu au frică de oameni și acceptă cu bucurie mâncarea din mâinile lor.

Din păcate, a fi aproape de oameni se transformă uneori în adevărat dezastru pentru căprioare. Deși este permisă hrănirea acestor animale numai cu biscuiți speciali fără zahăr care nu sunt vânduți în ambalaje din plastic, mulți turiști încalcă interdicția și oferă cerbilor alte alimente care sunt aruncte cu tot cu ambalaj. Atrase de mirosul de hrană a ambalajelor, animalele le mănâncă, făcându-le să se îmbolnăvească și să moară mai des. De exemplu, anul trecut un cerb a fost găsit mort în parc cu patru kilograme de gunoi în stomac.

Takashi Nakamura, șeful unei companii de hârtie din Nara, a identificat o soluție la această problemă. Împreună cu doi localnici, un angrosist și designer de produse cosmetice, au proiectat o pungă sigură pentru cerbi, care constă din cutii de lapte reciclate și tărâțe de orez. Laboratoarele japoneze de cercetare a alimentelor au testat pungile și au ajuns la concluzia că cerbul le poate consuma în siguranță.

„Pungile sigure pentru cerbi sunt acum în vânzare. Până în prezent, șase companii locale, inclusiv o agenție de turism, o farmacie și o bancă, au achiziționat aproximativ 3.500 de piese. Poate că invenția va ajuta la rezolvarea problemei deșeurilor din plastic din parcul Nara. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru aplicații pe scară largă în afara unui oraș. Faptul este că fiecare pachet inofensiv pentru cerbi  va costa o sută de yeni (aproximativ 0,95 dolari) – mult mai scump decât cel obișnuit, care costă doar câțiva cenți”, a declarat Takashi Nakamura.